Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat incidentele antisemite care s-au produs în ultimele săptămâni în Europa, relatează luni dpa.

Referindu-se la manifestaţii şi postări pe reţelele de social media, Ursula von der Leyen a declarat publicaţiei germane Bild în comentarii publicate luni: „Aclamarea terorismului, a antisemitismului sau a violenţei împotriva minorităţilor este josnică şi nu-şi are locul în Europa”. „Societăţile noastre democratice deschise sunt cea mai mare putere a Europei”, a adăugat ea. Dar deschiderea ne face de asemenea vulnerabili, a remarcat şefa executivului european. „De aceea, trebuie să luptăm încă de la început oriunde se arată ura împotriva celor care gândesc diferit, fie pe net, fie pe străzile noastre”, a subliniat Von der Leyen.

Ample manifestaţii pro-palestiniene au avut loc în weekend în mai multe capitale europene pe fondul amplificării criticilor împotriva bombardamentelor israeliene care continuă asupra Fâşiei Gaza.

Teritoriul palestinian, aflat sub asediu, este bombardat fără încetare de armata israeliană din 7 octombrie, ca represalii la atacul comis de combatanţii grupării islamiste Hamas în sudul Israelului, un atac fără precedent prin amploarea şi violenţa sa.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, afirmă că peste 8.000 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi în enclava palestiniană de la începutul războiului.

În Israel, peste 1.400 de persoane au fost ucise, în majoritate civili, cei mai mulţi în ziua atacului comis de gruparea islamistă palestiniană, calificată drept o organizaţie „teroristă” în special de către SUA şi Uniunea Europeană, notează AFP.

AGERPRES

Articolul precedentRomânia, țara cu al patrulea cel mai ieftin gaz din UE, susține ministrul Energiei
Articolul următorStrategie în alb și negru. Ediția din 28 octombrie 2023