Primul centru pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer, deschis la Galaţi. Aici vor putea fi îngrijiţi şi cei care suferă de Parkinson sau au sechele permanente după accidente vasculare cerebrale.

Primul centru permanent de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele care suferă de boli grave a fost inaugurat astăzi de Consiliul Judeţului Galaţi. Este o speranţă pentru suferinzii de Alzheimer, Parkinson sau cu sechele în urma unor accidente vasculare cerebrale.

Centrul, numit „Maria”, va funcţiona în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi.

Instituţia va asigura îngrijire, la cele mai moderne standarde din domeniul medical, pentru 24 de persoane aflate în suferinţă.

Investiţie mare, o echipă medicală completă

CJ Galaţi a investit aproape 1,5 milioane de lei, din bugetul propriu, în reabilitarea, compartimentarea şi extinderea fostului Centru de Plasament nr. 2 (în Port, str. Sindicatelor, nr. 50), folosit anterioir pentru copiii cu handicap.

Totul este acum absolut nou, circuitele medicale, spaţiile de cazare şi tratament, zonele de socializare şi relaxare. O echipă de cadre medicale şi asistenţă socială de specialitate  va deservi centrul.
“Din păcate, numărul celor care suferă de Alzheimer este în creştere. De aceea, am decis că trebuie să-i ajutăm. În acest centru vor beneficia de servicii complete. Vor fi găzduiţi în dormitoare cu baie proprie, hrana va fi gătită în bucătăria centrului, vor beneficia de servicii medicale, vor fi consiliaţi de psiholog şi vor fi îngrijiţi de către personalul specializat. Centrul dispune de spaţii special amenajate pentru recuperare şi reabilitare funcţională, precum şi de spaţii pentru socializare şi parc pentru activităţi în aer liber”, ne-a explicat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Cererile pentru acest centru se pot depune la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, ele urmând să fie analizate de o comisie medicală de specialitate.

Contribuţia pacientului, între zero şi 900 de lei, în funcţie de venituri

La rândul ei, directoarea DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu, a precizat că bolnavii vor beneficia de îngrijire în funcţie de gradul de dizabilitate, contribuţia beneficiarilor urmând să fie între zero şi de cel mult 900 lei, eventualele necesităţi suplimentare urmând să fie asigurate din fondurile CJ Galaţi.

Demn de remarcat este că fiecare salon este dotat cu paturi medicale, dulapuri cu tot necesarul unui bolnav – de la lenjerie personală la pături, perne etc. – mese mobile pentru servit masa, cărucioare rulante, plus baie proprie cu dotări speciale pentru persoanele greu deplasabile. În plus, bolnavii vor beneficia de serviciile unui cabinet psihologic şi unuia de kinetoterapie, spălătorie, bucătărie, dar şi de un spaţiu generos destinat socializării şi petrecerii timpului liber, dotat cu facilităţi menite să stimuleze activităţile de recuperare.

 

Articolul precedentA ajuns la spital după o traversare neregulamentară
Articolul următorSuprinşi la volan după ce băuseră, s-au ales cu dosar penal