Președintele Consiliului Județean Galați Costel Fotea a venit în emisiunea Deschide Lumea unde a vorbit despre urmările disputelor politice regionale, situația DGASPC-ului, investițiile din sănătate și alte proiecte, dar și despre campania electorală din acest an.

Emisiunea a început cu o discuție despre tunelul pe sub Dunăre de la Galați, proiect al municipalității de altfel. Costel Fotea consideră că un astfel de proiect ar fi binevenit, însă disputele politice din ultimii 4 ani dintre administrațiile Galațiului și ale Brăilei s-au soldat cu zero rezultate. Dacă pe lângă pod ar apărea și un tunel, inițiativa ar fi bine-venită, consideră acesta. Podul a fost făcut la Brăila deoarece Dunărea are o porțiune mai îngustă acolo, spune Președintele Consiliului Județean.

Cel mai aprins moment al emisiunii a fost discuția despre DGASPC, instituția care se ocupă de copiii fără familie și care din luna iunie va rămâne fără fonduri de funcționare. Salariile și cheltuielile au putut fi acoperite pe luna mai, precizează acesta. Cauza este subfinanțarea provenită de la Guvern, care a pus Consiliul Județean în poziția de a scoate din fondurile de rezervă 8 milioane de Euro, în condițiile în care autoritățile locale acopereau 10% din banii necesari – adică 1,9 milioane de Euro. Plafonul de 10% a fost desigur depășit, iar la întrebarea dacă consideră că un eventual control va găsi nereguli în acest mod de finanțare, Costel Fotea a răspuns: „nu cred că își va permite cineva să vină să te mai și întrebe de ce ai dat unor copii să mănânce sau unor familii să își ducă traiul”. Nici la rectificările bugetare nu crede că vor fi alocați bani pentru instituția DGASPCului, ori că va reuși să recupereze acele fonduri. În continuare, este nevoie de încă 8 milioane de Euro pentru ca instituția să funcționeze în restul anului, însă este incert de unde vor proveni aceste fonduri. Președintele Consiliului Județean speră totuși că se va întâmpla ceva.

Unul dintre proiectele populare ale Consiliului Județean este cel al parcului de aventură de la pădurea Gârboavele, pentru care s-au demarat deja procedurile, fiind semnat contractul pentru finanțarea amplasamentului. Va avea 15 hectare, însă nu va știrbi din pădurea Gârboavele, Costel Fotea subliniind faptul că proiectul va veni în completarea zonei de agrement, a zonei pentru grătar, a Grădinii Zoo și a muzeelor din apropiere. Nu este cel mai mare proiect al Consiliului Județean, însă are o amploare considerabilă. În comparație cu parcul de la Brașov, care este administrat de o companie privată, cel de la Galați va intra în primă fază în responsabilitatea celor de la Administrarea domeniului public și privat.

Nici investițiile din sănătate nu au fost ocolite în discuție. Invitatul emisiunii Deschide Lumea a precizat că acceleratorul de particule folosit la radioterapie (o metodă folosită în schemele de tratament pentru cancer) a fost una din cele mai bune investiții. Zilnic sunt tratați peste 50 de pacienți din județ, dar și din Brăila, Vrancea sau Vaslui. Până în prezent 5300 de pacienți au beneficiat de acest tratament. Costel Fotea a lansat și o întrebare către Ministrul Sănătății: îi va oferi acesta susținerea pentru a achiziționa un al doilea astfel de aparat? Primul aparat funcționează deja în unul din buncărele spitalului, iar un al doilea buncăr este pregătit pentru un alt aparat asemănător.

Reabilitarea Spitalului Județean de Urgență a fost o a doua temă din sfera investițiilor în sănătate abordată. Președintele Consiliului Județean întrebat de ce nu a construit un spital de la zero în loc de a-l reabilita pe cel existent, a răspuns că dacă ar fi avut o sursă unică de fonduri din care să fi putut construi un astfel de spital ar fi făcut-o. Însă pentru actualele lucrări, finanțările vin de la diferite surse (fonduri europene sau de la Guvern, ori instituții afilate). Un spital regional, între Galați și Brăila, un proiect încă neconcretizat, ar putea fi de folos orașului, întrucât actualul Spital de Urgență este supraaglomerat, spune Fotea.

Alte proiecte ale Consiliului Județean ar putea fi adresate copiilor, cum ar fi o bază sportivă destinată celor care practică fotbalul. În proiectele actuale, firmele care lucrează pentru Consiliul Județean rulează deja 23 de milioane de lei în luna mai, bani din bugetul Consiliului. Plata acestor bani a fost făcuta din fondurile instituției, facturile fiind trimise Ministerului Fondurilor Europene, spune Costel Fotea.

Legat de campania electorală ce se întrevede în acest an, Președintele Consiliului Județean este optimist. Considera că atât realizările sale, cât și cele ale echipei din instituție vor conta pentru alegători, dar și platforma politică și partidul din care face parte. Costel Fotea consideră că la locale mai ales, este ales candidatul, iar „fără colegi nu poți face niciodată nimic. Este o realizare a echipei, a aparatului Consiliului Județean. Sper să fi demonstrat că suntem oameni capabili”, a adăugat acesta. Întrebat care crede că ar fi punctul slab al campaniei, Președintele Consiliului Județean a spus că nu s-a gândit la asta.

 

 

 

 

 

Articolul precedentMinistrul Economiei anunță redeschiderea mall-urilor
Articolul următorAccident cu victime multiple la Hanu Conachi