Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, transmite, prin intermediul unei declaraţii de presă, că instituţia pe care o conduce a depus de luni de zile sau, în unele cazuri, chiar de mai bine de un an, proiecte de aproximativ 20 de milioane de euro pentru Spitalul Judeţean, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul din Tecuci, esenţiale pentru a evita tragedii precum cea de la Constanţa, dar pentru care nu a primit nici un răspuns.
Săptămâna trecută, o nouă tragedie a lovit sistemul de sănătate din România, iar oameni nevinovați și-au pierdut viața din cauza unui sistem nefuncțional.
Am auzit multe acuze, am văzut diverse declarații la televizor despre această tragedie și am sesizat dorința imensă a celor aflați la conducere de a-și feri imaginea de această dramă.
Nu am auzit nimic despre responsabilitate și despre soluții reale, care să ne ferească cu adevărat măcar de acum înainte de astfel de tragedii.
Nu am auzit nimic despre faptul că undeva, printr-un sertar de minister, stau de luni de zile proiecte pentru spitalele din provincie, în care se vorbește tocmai despre cum să facem să evităm asemenea drame, precum cele de la Piatra Neamț sau Constanța.
CJ Galați a depus de luni de zile sau, în unele cazuri, chiar de mai bine de un an proiecte pentru a gestiona mult mai eficient această criză Covid.
Sunt proiecte de aproximativ 20 de milioane de euro pentru Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul din Tecuci, proiecte la care s-a muncit foarte mult și de care toate spitalele au nevoie pentru a nu mai trăi tragedii precum cea de la Constanța.
Este vorba despre sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, despre sisteme care să monitorizeze și să alarmeze în caz de depășiri ale concentrațiilor de oxigen în atmosferă, de redimensionare a instalațiilor de fluide medicale, de modernizare a instalațiilor electrice vechi, care nu fac față consumului de energie actual, de adaptare a vechilor spitale la noile cerințe medicale, de dotare cu echipamente moderne pentru a trata mult mai bine pacienții infectați cu noul coronavirus și de protejare a personalului medical.
Se vorbește peste tot despre lipsa paturilor ATI pentru pacienții Covid. În tot acest timp, de mai bine de un an, asteptăm și cerem cu insistență celor din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să evalueze proiectul unei Terapii intensive modulare noi la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați. Zeci de întrebări, niciun răspuns.
Iar bani sunt. Vorbim de fonduri europene aprobate deja, încă din 2020, de către Comisia Europeană, care a decis ca în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare să existe o alocare distinctă pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
Adică, fondurile există, sunt disponibile și au fost aprobate de mai bine de un an de către autoritățile europene. Însă, pentru a le folosi este nevoie ca Guvernul să evalueze cât mai repede proiectele depuse.
Toate aceste investiții ar fi trebuit să fie prioritatea zero a Guvernului, nu luptele interne pentru partid, bătăliile din interiorul alianței pentru putere sau diverse exerciții de imagine. De mai bine de un an, aceste investiții vitale, care realmente pot salva vieți, stau probabil uitate printr-un minister și asteaptă să fie evaluate. Iar în tot acest timp mor oameni în tragedii precum cea de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
Dincolo de vorbe, aceasta e adevărata realitate. Soluțiile stau în sertarele Guvernului, iar pacienții mor în spitale.
Pentru că este inadmisibil și de neconceput să așteptăm luni și luni de zile pentru a primi undă verde din partea Guvernului. Niciodată nu s-a întâmplat ca pentru proiecte de o asemenea importanță să așteptăm atât de mult doar pentru a fi evaluate. Mai mult, unele proiecte, care înseamnă sisteme de prevenire a incendiilor sau de monitorizare a concentrațiilor de oxigen, nici măcar nu au intrat în procesul de evaluare.
Iată ce trebuia să facă de mult Guvernul. Iată care era cu adevărat marea urgență care trebuia rezolvată, iată care trebuia să fie adevărata luptă ce trebuia dusă în acest an.
În numele gălățenilor, solicit premierului să intervină de urgență și să deblocheze în cel mai scurt timp această situație de neconceput. Premierul trebuie să ceară celor responsabili evaluarea acestor investiții vitale cu maximă celeritate și să ne sprijine în implementarea acelor măsuri care să-i protejeze pe pacienți” a spus președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Sursa: Realitatea de Galati