Olandezii de la Damen au preluat conducerea Şantierului Naval Mangalia, în cadul căruia deţin 49% din acţiuni, în timp ce Ministerul Economiei a devenit acţionar majoritar, cu 51%.

Pentru a marca prima zi de operaţiuni la Mangalia, compania Damen a organizat, luni, 23 iulie, o ceremonie prin care a marcat încheierea cu succes a tranzacţiei cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru şantierul cunoscut anterior ca Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), care va fi redenumit Şantierul Naval Damen Mangalia şi va fi exploatat ca un joint-venture cu Guvernul României.

Grupul Damen a anunţat, într-un comunicat de presă, că noua coordonare managerială va fi asigurată de o echipă condusă de directorul general Chris Groninger. „Ne vom confrunta cu o perioadă dificilă, având în vedere starea actuală a şantierului. Cu toate acestea, Damen îşi propune să restabilească sănătatea financiară a şantierului, să stabilizeze ocuparea forţei de muncă şi să urmărească oportunităţi comerciale pe plan internaţional care să contribuie la restabilirea nivelurilor de activitate”, a declarat directorul economic al grupului Damen, Frank Eggink.

Galaţiul nu mai este cel mai mare şantier al grupului

Şi Ministerul Economiei a salutat finalizarea tranzacţiilor de la Şantierul Naval Mangalia. „Cu experienţă în construcţia de nave şi în managementul şantierelor navale, dovedită inclusiv în România, la Galaţi, Damen va prelua controlul operaţional. Experienţa şi managementul olandez vor contribui la stabilizarea şantierului, fiind aşteptată o recuperare durabilă şi eficientă a activităţii”, a spus Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Şantierul Naval Daewoo din Mangalia a fost înfiinţat în 1997, ca un joint-venture între Daewoo şi Şantierul Naval 2 Mai Mangalia. Statul român a negociat preluarea a 51% din acţiunile societăţii, urmând ca Damen Shypyards Group să asigure managementul companiei.

Damen Mangalia a devenit cea mai mare unitate din cadrul grupului Damen. Până în prezent, cel mai mare şantier al grupului a fost Şantierul Naval de la Galaţi, pe care olandezii îl deţin din 1999.

Articolul precedentPedeapsă cu suspendare pentru un preot care a condus beat, a ucis un om şi a fugit de la locul accidentului
Articolul următorUn bărbat audiat pentru violenţă în familie, arestat după ce a ameninţat poliţiştii cu moartea