Grupul ArcelorMittal are, în momentul de faţă, oferte pentru toate uzinele pe care le-a scos la vânzare, după ce a fost condiţionat de Comisia Europeană să-şi înstrăineze o parte din active pentru a i se aproba cumpărarea combinatului Ilva din Taranto (Italia), cea mai mare oţelărie din Europa, contra sumei de 1,8 miliarde de euro.

Conform agenţiei Reuters, producătorul german de oţel Salzgitter a depus o ofertă pentru preluarea unităţilor din Liege (Belgia) şi Dudelange (Luxemburg). În Belgia sunt vizate două linii de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite, aflate la Tilleur, precum şi cele două linii de zincare de la Flemalle.

În acelaşi timp, grupul ceh Trinecke Zelezarny (TZ) a înaintat o ofertă pentru ArcelorMittal Ostrava, conform purtătorului de cuvânt al companiei, Petra Mackova Juraskova, preluată de Praga Business Journal. Conform presei din Cehia, sugestia cumpărării combinatului de la Ostrava de către TZ îi aparţine chiar preşedintelui ţării, Milos Zeman, care s-a pronunţat pentru controlul autohton al industriilor strategice.

De asemenea, grupul ucrainean Metinvest, deţinut de oligarhul Rinat Ahmetov, şi-a anunţat în repetate rânduri intenţia de a licita pentru activele scoase la vânzare în zona de sud şi est a continentului: ArcelorMittal Galați, ArcelorMittal Skopje (Macedoni) şi ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia.

Cumpărarea Ilva, amânată până pe 15 septembrie

Tranzacţia Ilva – ArcelorMittal trebuia să se realizeze pe 1 iulie, însă termenul a fost prelungit până pe 15 septembrie, la cererea noului guvern italian, condus de premierul Giuseppe Conte, care a solicitat un răgaz de două luni şi jumătate pentru a studia mai în amănunt vânzarea oţelăriei din Taranto.

Combinatul din Taranto, cel mai mare poluator din Europa, se află sub administrarea statului italian din 2015, după ce magistraţii au decis că trebuie „curăţat” sau închis. ArcelorMittal a fost de acord să preia Ilva, contra sumei de 1,8 miliarde de euro, angajându-se în acelaşi timp să rezolve problemele de mediu, pentru care urmează să aloce circa 2,3 miliarde de euro. În schimb, grupul Mittal a anunţat că va disponibiliza circa 5.500 de oameni, din cei 14.000 pe care îi are uzina din sudul Italiei.

Pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa, Comisia Europeană a stabilit că, la cumpărarea Ilva, ArcelorMittal trebuie să-şi vândă o parte din activele deţinute pe continent, iar uzinele „sacrificate” vor fi cele din: Piombino (Italia), Skopje (Macedonia), Ostrava (Cehia), Dudelange (Luxemburg), Liege (Belgia) şi Galaţi.

În afara companiilor care şi-au anunţat intenţia de a participa la licitaţii, se mai aşteaptă, inclusiv pentru ArcelorMittal Galaţi, oferte şi din partea firmelor Voestalpine (Austria), Marcegaglia (Italia), British Steel (Marea Britanie), ThyssenKrupp – Tata (Germania – India), precum şi a cel puţin două companii din Turcia.

Articolul precedentCiobanul Viorel Cotigă – cel mai mare datornic gălăţean la bugetul de stat
Articolul următorMembru PNL doar din februarie 2018, ajuns în conducerea Organizaţiei Municipale Galaţi