Astazi se celebreaza prima din cele patru zile de Kurban Bayram- Sarbatoarea Sacrificiului.

Pentru musulmanii de pretutindeni aceasta este o sarbatoare importanta cu semnificatie comemorativa pentru Islam si luna aceasta ar fi trebuit sa aiba loc pelerinaje in locuri sfinte, in special la Mecca dar masurile impuse de pandemie au exclus acest lucru.

Kurban Bayram vine cu bucurie atat pentru adulti cat si pentru copii. Aici in Dobrogea, oamenii intampina ziua mergand la geamie, barbatii, apoi la cimitire merg si femeile si barbatii unde se comemoreaza amintirea celor dragi.

In semn de respect cei mai tineri saruta mana varstnicilor primind binecuvantare si mici atentii.

Intr-o curatenie sufleteasca si o ordine a gandurilor, musulmanii se bucura de sarbatoare nu numai spiritual ci si prin armonia si gustul bucatelor.

„Aici in Dobrogea si noi romanii suntem alaturi de prietenii turci si tatari si deseori petrecem la mesele lor bogate cu carne de batal, kobeteuri, kalahai si baclavale… In familia mea mixta, romano tatara, respectam si pretuim sarbatorile si traditiile ambelor religii. Ne pregatim deopotriva pentru sarbatorile crestine si sarbatorile musulmane si tinem mult la identitatea fiecaruia, iar copiii nostri cunosc istoria si valorile atat ale Crestinismului cat si ale Islamului, iubesc si cozonacii si baclavalele. Noi reprezentam unul din multele modele dobrogene de unitate, armonie si diversitate,” ne – a declarat Laura Stroe, initiator Experiente Dobrogene.

Kurban Bayram musulmanilor din Romania!

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 35. Rușii se pot răzbuna pe aripioarele picante
Articolul următorAvertizare METEO: ploi torențiale, vijelii și grindină