În vizita sa la Spitalul Județean Galați, ministrul Nelu Tătaru a declarat că au fost aduși epidemiologi de la Constanța, care să gestioneze anchetele în desfășurare la unul din cele mai mari focare din județul Galați.

„Am venit la Spitalul Județean din Galați, pentru că s-au confirmat 83 de cadre medicale și 24 dintre pacienți. Au fost anchete epidemiologice în desfășurare, dar nu văd un final la ele” au fost primele cuvinte din declarața ministrului Nelu Tătaru. Acesta a adus la cunoștință faptul că au fost detașați epidemiologi de la Constanța pentru a evalua situația de la Galați, iar acest lucru se mai datorează și faptului că există un singur medic epidemiolog la DSP care „mai are 3 contracte de muncă în altă parte”. Lipsa condcerii DSP a fost unul din factorii care au afectat anchetele epidemiologice: „dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP este și epidemiologul spitalului și mai are și alte 3 spitale, cred că este o problemă”.

„Cei din Constanța evaluează și astăzi și vor face un raport final”, ministrul fiind reticent în a eticheta munca epidemiologică și anchetele de la Galați. Va mai veni la spital corpul de control al ministrului pentru a evalua situația.

Fiecare secție va fi reevaluată săptămâna aceasta, fiind 3 focare mari în spital: cardiologie, medicină internă 2 și chirurgie 2. „După 3 zile de dezinfecție se reface personalul care nu este pozitiv și astăzi își va relua activitatea medicală în fiecare secție în parte, pentru început doar urgențele”, a mai spus ministrul. „Nu suntem în colaps medical”, Tătaru fiind optimist în privința situației din perspctivă. De asemenea, acesta spune că nu ia în calcul închiderea spitalului, deși personalul medical este „deznădăjduit”.

„Urmează ca anchetele epidemiologice care se fac astăzi să scoată în evidență, măcar un prim fapt, pentru că anchete epidemiologie nu există pentru cele 83 de cazuri. Acum doamna doctor care ținea epidemiologia în spital urmează să aducă documentația”. Pentru pacienții infectați „doamna doctor spune că există aceste anchete, pe care noi nu le-am văzut”, evaluarea echipei de la Constanța și a corpului de control urmând să scoată la iveală situația reală. Din declarația făcută de ministrul Tătaru reiese că anchetele epidemiologice lipsesc cu desăvârșire.

Evoluția din următoarele 2-3 zile va releva dacă se impun măsuri mai drastice, luându-se în calcul aducerea unei secții ATI mobilă, pentru a o sprijini pe cea existentă, unde nu mai sunt paturi libere. Legat de capacitatea de testare, Tătaru a spus că există un aparat de testare în spital care poate face 64 de teste pe zi și colaborări cu alte laboratoare. Aparatul RT PCR de la Spitalul de Pediatrie a fost o noutate pentru ministrul Tătaru: „nu am avut acestă informație”.

De asemenea, nu se ia în calcul reîntoarcerea în starea de urgență, însă Tătaru recomandă în continuare respectarea și menținerea precauțiilor. „Gestionăm situația, locuri sunt în terapie intensivă, vizualizăm relaxarea atât a populației civile, cât și a personalului medical, într-o oarecare măsură și recomand în continuare păstrarea acelor precauții (…). Dacă n-am găsit aglomerație, am găsit puțină relaxare din partea personalului medical. Aș recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut”.

 

 

 

 

 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 21. Tupeu de parlamentar
Articolul următorTătaru: „Dacă mai mențineam măcar 2 săptămâni starea de urgență, acum eram la baza pantei descendente”