Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu anul 2011, s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, fiecare zi de 13, care se suprapune cu ziua de marţi, organizează „Ziua Informării Preventive”. Derulată sub sloganul „Împreună pentru Siguranță”, având ca logo pisica neagră, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).
Marţi, 13 decembrie a.c., ISU Galați va desfășura acțiuni de informare preventivă a populației pe tipuri de risc (incendii în gospodăriile populației, arderi de vegetație, incendii de pădure etc.), în zonele de manifestare a tipurilor de risc, cu implicarea autorităților locale cu atribuții în gestionarea tipurilor de risc. De asemenea, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor fi angrenate în distribuirea de materiale suport, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile în cazul producerii unor situații de urgență.
Cu această ocazie, reamintim faptul că cetăţeanul este o verigă extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.
Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă cetățenii sunt informați și știu cum să acționeze corect!
IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.
În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi, la finalul anului 2013, au iniţiat o nouă acţiune preventivă sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!”.
Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.
Sursa: Realitatea de Galati