Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au desfăşurat, în perioada 16 – 27 noiembrie 2020, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării. Au fost controlaţi un număr de 9 operatori economici, la toţi constatându-se abateri.

Astfel, la patru operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării importate din China care nu aveau declarate denumirea comercială sau marca şi adresa importatorului din România sau UE. Cinci operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării importate din China la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Concret, se comercializau diverse jucării import China, precum maşinuţe sau truse de cosmetică, acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

În şase magazine se comercializau diferite produse, precum maşinuţe sau jucării de pluş, fără marcaj CE şi fără a fi însoţite de declaraţii de conformitate prin întocmirea căreia producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei. Au fost constatate şi alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi lipsa afişării preţurilor şi lipsa inscripţionării datei de fabricaţie la o jucărie ce conţinea un produs cosmetic.

Ca urmare a controlului, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 836 de produse, în valoare de 16.532 de lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu şi oprire definitivă de la comercializare a 87 de  jucării fără marcaj CE , în valoare de 2.257 de lei. Pentru abaterile constatate au fost aplicate un număr de 5 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în suma totală de 19.000 de lei.

Sursa: Realitatea de Galati