Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi anunţă că, în cursul anului 2021, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au efectuat 1.349 de controale şi au constatat abateri de la respectarea legislaţiei în vigoare pentru care s-au aplicat un număr de 1.544 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 79 de amenzi în valoare de 316.500 lei.

Totodată, s-a dispus oprirea din funcţionare a 5 echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu prezenta siguranţă în exploatare, precum şi 5 sistări activitate.

„Măsurile stabilite prin actele de control şi prin procesele verbale de cercetare a accidentelor sunt consemnate în baza de date existenta la nivelul inspectoratului şi sunt urmărite permanent prin raportările şi informările pe care unităţile le transmit la termenele stabilite cât şi prin verificările efectuate la agenţii economici“, precizează Laurențiu Asaftei, inspector șef ITM Galați.

În domeniul supravegherii pieţei au fost efectuate 71 de controale. Au fost verificate 802 produse din următoarele categorii: măşti protecţie respiratorie, trotinete electrice, motoferăstraie, maşini de deszăpezit, mănuşi pentru protecţie chimică, maşini de tăiat piatră, asfalt şi beton, maşini agricole, articole pirotehnice, dar şi alte categorii de produse reglementate de directivele şi regulamentele din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii.

În timpul controalelor au fost verificate: conţinutul declaraţiei de conformitate, instrucţiunile de întreţinere şi utilizare în limba română, conţinutul documentaţiei tehnice (unde a fost cazul), aplicarea corectă a marcajului de conformitate CE precum şi limitarea la zgomot şi limitarea emisiilor de noxe.

Potrivit ITM, în anul 2021 au fost eliberate 53 de certificate constatatoare (autorizare funcţionare SSM), a dispus oprirea din funcţionare a 5 echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale, au fost înregistrate 5 autorizaţii, 4 pentru utilizare de produse pentru protecţia plantelor din categoriile T si T+ şi 1 certificat de înregistrare pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor din categoriile T şi T+. De asemenea, s-au acordat 5 reînnoiri de avize pentru spaţii de depozitare a muniţiilor şi s-au eliberat 6 avize noi și s-au eliberat autorizaţii şi acordat vize anuale pentru 23 de autorizaţii pentru deţinerea şi prepararea de materii explozive din grupele II, III şi IV, pentru transportul de materii explozive din grupele I, II, III şi IV şi de articole pirotehnice din categoria F1, F2, F3, F4, T1 şi T2, pentru folosirea de materii explozive din grupele I, II, III şi IV şi de articole pirotehnice din categoria F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 şi P2, pentru deţinere şi comercializare articole pirotehnice categoria F1 şi P1. ITM Galați a eliberat anul trecut o autorizaţie pentru transport şi folosire materii explozive (rachete antigrindină) și a eliberat o autorizaţie depozitare pentru 2 depozite de materii explozive (rachete antigrindină). 

Totodată, au fost înregistrate 97 de notificări pentru substanţe şi preparate chimice periculoase, a fost înregistrate 13 notificări pentru agenţi biologici, 575 de înştiinţări conform OUG nr. 96/2003 actualizată privind protecţia maternităţii la locurile de muncă și au fost comunicate 34 de declaraţii prealabile privind şantierele temporare sau mobile de pe raza judeţului Galaţi.

În judeţul Galaţi s-au înregistrat în anul 2021 un număr de 67 de accidente în urma cărora au rezultat 70 de accidentaţi, din care 5 au decedat.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCare este gradul de pozitivare pentru testele COVID. Anunțul Ministerului Sănătăţii
Articolul următorVictorie cu 6-0 în primul amical al Oțelului Galați în această iarnă