În județul Galați, doar trei localități din 65 sunt complet cadastrate, deși în 2018 s-au eliberat gratuit peste 60.000 de cărți funciare.

Peste 60.000 de cărți funciare au fost eliberate, gratuit, în anul 2018, pentru proprietarii de imobile din județul Galați. Acest lucru s-a realizat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023, potrivit unui comunicat remis de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi.

Contracte de finanțare semnate

În anul 2018, OCPI Galați a semnat contracte de finanțare cu 54 de UAT-uri, iar 40 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de cadastru general. Totodată, au fost scoase la licitație primele șase UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Acest program  prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării. Șendreni, Vânători, Frumușița, Berești Meria, Munteni și Ivești se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație, precizează instituţia gălăţeană.

În prezent, trei dintre cele 65 de unități administrativ-teritoriale din județul Galați – Matca, Valea Mărului și Băleni – sunt cadastrate în proporție de sută la sută.

În alte 60 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin POR, în cuantum de 312 milioane de euro.

 

Articolul precedentUn șofer din Timiș a ajuns cu autobuzul în șanț, pe centura Tecuciului
Articolul următorArestat preventiv după ce a încercat să-și tâlhărească vecinii