În ultimile zile, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență  “G-ral. Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 40 de incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități. În total, au ars aproximativ 120 hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniș, lăstăriș și pădure.  Principala cauză a creșterii numărului de incendii de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor și depozitarea cenușii din sobe în locuri necorespunzătoare. 

Numai în ultimile 24 de ore, pe raza județului Galați, au avut loc peste 20 de  incendii de vegetație uscată care au afectat aproximativ 70 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș și pădure , în localitățile: Berești Meria 15 ha, Slobozia Conachi 8 ha, Ivești 5500 mp, Bălășești 5 ha, Municipiul Galați Zona Arcasilor, cartier Filești și Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior în zona Vama Giurgiulești si Tulucești unde au ars aproximativ 35 ha de vegetație uscată, lăstăriș și pădure.

Multe dintre aceste incendii au avut drept cauză incendierea intenționată, ceea ce arată faptul că cetățenii s-au grăbit să își igienizeze curțile și terenurile agricole, incendiind resturi vegetale fără să respecte regulile pentru siguranță la incendiu. Astfel se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber factorul esenţial îl constituie vântul prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria gospodărie și locuinţă, cât şi în cele învecinate.

”Pentru a preîntâmpina apariţia incendiilor de vegetaţie uscată la nivelul localităţilor se vor identifica şi curăţa toate locurile unde este pericol de aprindere a vegetaţiei  şi propagare a  incendiului, vor fi stabilite semnale cunoscute de toţi cetăţenii localităţii în cazul producerii de incendii marii şi se vor asigura mijloace de primă intervenţie (găleţi, furci, lopeţi, cazmale, rezerve de apă etc.). Din momentul izbucnirii incendiului, va fi anunţat serviciul de urgenţă voluntar de pe raza localităţii şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi la numărul unic de apel de urgenţă 112.

Arderea vegetației uscate provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, iar prin crăpăturile rezultate se va pierde de asemenea şi apa din adâncime. În plus, aceste focuri, lăsate nesupravegheate și scăpate de sub control, necesită eforturi considerabile din partea echipelor noastre de intervenție, precum și alocarea de resurse umane și materiale permanent pentru acest tip de incendii. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor și tragem un semnal de alarmă că, prezența noastră permanentă pe terenurile județului pentru stingerea acestor incendii, poate determina scăderea timpului de intervenție la alte tipuri de situații de urgență, în care oameni, animale, și bunuri pot fi puse în pericol.

Reamintim Gălățenilor că igienizarea prin incendiere, se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii, aceste activităţi fiind reglementate de: (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006, Ordinul Comun nr. 1381/1043/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor pentru definirea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 50 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materialele sau substanţele combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Să nu folosească focul deschis pe timp de vânt şi să nu-l lase nesupravegheat, să nu facă foc noaptea (în condiţii de vizibilitate redusă) în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a depozitelor de furaje. supravegherea şi educarea copiilor, privind jocul  cu focul;

Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată și curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri ;

Arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;

Precizăm faptul că, în urma incendiilor de vegetaţie uscată, coordonatele suprafeţelor agricole afectate vor fi înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Galați, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel naţional, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Din momentul izbucnirii incendiului, va fi anunţat serviciul de urgenţă voluntar de pe raza localităţii şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi la numărul unic de apel de urgenţă 112” transmit pompierii gălățeni.

ImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentÎncerca să intre în țară deși avea dreptul de a conduce suspendat
Articolul următorMagazinele care vând țigări minorilor vor fi închise și vor primi o amendă de 10.000 de lei