Primăria Galaţi va plăti 1.300.000 de euro, preț nepurtător de TVA, pentru a cumpăra fostul sediu al BCR, de pe strada Brăilei nr. 35, după ce consilierii municipali prezenți au votat, în unanimitate, proiectul propus în sedinţa ordinară de joi, 27 ianuarie. Imobilul, va ar trebui să fie preluat de municipalitate până la sfârşitul lunii iunie 2022, va fi declarat de interes public local şi va găzdui Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

Proiect de hotărâre a fost iniţiat, de primarul Ionuț Pucheanu şi de câţiva dintre consilierii puterii şi opoziţiei. Este vorba despre Sorin Enache, Marcela Costea, Dumitru Poalelungi, Rodica Ciucă (PSD), Valeriu Onose, Anamaria Hărăbor (PNL) şi Flavia Susnoschi (USR PLUS), membri în Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local, dar şi comisia de negociere în vederea achiziționării, în condiții de oportunitate și respectare a principiilor legalității și eficacității utilizării fondurilor publice, a unor imobile necesare desfășurării activității de administrație publică locală.

Proiectul prevede achiziționarea de către municipiul Galați, printr-un contract de vânzare – cu rezerva dreptului de proprietate – a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35, proprietatea BCR, în vederea desfășurării activității aparatului de specialitate al primarului municipiului Galați. Este vorba despre trei construcții: clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, cu o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele – garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi. Preţul total de vânzare a imobilului de 1.300.000 de euro, nepurtător de TVA, va fi achitat astfel: 35 la sută, respectiv 455.000 de euro plătibili în lei la cursul BNR practicat în ziua semnării contractului de vânzare – cu rezerva dreptului de proprietate, iar 845.000 de euro se vor plăti în termen de 30 de zile lucrătoare de la data predării imobilului către cumpărător, pe baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat între părți. Primăria va suporta şi cheltuielile ocazionate cu autentificarea contractului de vânzare.

„Preluarea imobilului se va face până la data de 30 iunie 2022, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, la opțiunea exclusivă a vânzătorului, în prealabil expirării acestui termen, cu o perioadă de maximum patru luni, prin simpla notificare a cumpărătorului, fără a fi necesare alte formalități sau demersuri în acest sens. Imobilul achiziționat se declară de interes public local, va intra în domeniul public al municipiului Galați și va fi destinat desfășurării activității aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Galați”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Autorităţile au ajuns la concluzia că „spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistenţa contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare”. Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16, de pe Basarabiei nr. 55. Pe lângă aglomeraţia care se creează la uşa lor în perioadele de vârf, fiind amplasate la parter de bloc, centrele Direcţiei de Impozite au avut parte de inundații, deversări de ape menajere, iar funcţionarii au ajuns la relații tensionate cu locatarii. Din cauza defecțiunilor, a fost degradată o parte a arhivei, se plâng autorităţile. Iar Direcţia acuză imposibilitatea gestionării adecvate a documentelor arhivate (declarații, acte de proprietate, decizii de impunere).

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentSe lucrează intens la Drumul Expres Brăila – Galați
Articolul următorElevi din Galaţi premiați de ÎPS Casian pentru rezultate remarcabile la învăţătură