În cursul lunii mai 2021, în dosarele de corupție instrumentate de procurorii de caz, cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție care au efectuat mai multe acte procedurale în cauzele penale. Între cei condamnați definitiv se află un două cadre medicale și două persoane fără calitate specială.

În data de 26 martie a.c. Curtea de Apel Galați a respins apelul formulat de către unul dintre inculpații din cauză și a menținut sentința penală pronunțată la data de 9 decembrie 2020 de Tribunalul Galați prin care s-a dispus condamnarea definitivă a unei inculpate la pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (47 de acte materiale). Totodată, i s-a aplicat și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție de asistent medical, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Curtea de Apel Galați a dispus condamnarea definitivă a doi inculpați la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani pentru comiterea a câte trei infracțiuni de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită. Totodată, li s-a aplicat acestora și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principale, și la pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, pe durata executării pedepsei principale, dispunându-se suspendarea acesteia din urmă. În același dosar s-a dispus condamnarea definitivă a unei alte inculpate, medic, la pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru comiterea a trei infracțiuni de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită. Totodată, i s-a aplicat acesteia și pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale.

Instanța a dispus, totodată, anularea totală a celor 322 de decizii medicale de încadrare și menținere în grad de invaliditate identificate în faza de urmărire penală.

Hotărârea este definitivă.

În fapt,  în urma probatoriului administrat, a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada 2009 – 2011, una dintre persoanele condamnate, în calitate de medic primar expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii Galați, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, a manifestat o gravă neglijență în îndeplinirea acestora, semnând și parafând decizii medicale de încadrare sau de menținere în grad de invaliditate, fără a verifica în prealabil îndeplinirea întregii proceduri prevăzută și impusă de lege, cauzând un prejudiciu persoanei vătămate Casa Județeană de Pensii Galați, în cuantum de 2.865.350 de lei.

De asemenea, în aceiași perioadă, o altă persoană condamnată, în calitate de asistent medical la Cabinetul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Galați a falsificat, cu prilejul întocmirii, un număr de 322 de decizii medicale de încadrare și menținere în grad de invaliditate.

Totodată, a pretins și primit de la un număr de 21 de pacienți sume de bani cuprinse între 50 – 2.500 de lei (în total 33.450 lei și 200 euro) pentru a-și încălca atribuțiunile de serviciu și a emite documente false pacienților pentru a obține pensii de invaliditate.

De asemenea, în perioada 2007 – 2010, fosta asistentă medicală a completat, în fals, patru documentare de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă, documentare ce trebuiau completate de către medicul specialist curant și medicul expert al asigurărilor sociale cu concluziile medicale de expertiză.

Aceasta a falsificat, în perioada 2009 – 2010, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii, 40 de documentare medicale de expertiză și recuperare a capacității de muncă, înscrisuri oficiale ce ar fi trebuit să fie completate, semnate și parafate de către medicul specialist al cabinetului unde pacienții în cauză erau înregistrați. De asemenea, în perioada mai 2009 – decembrie 2011, i-a înlesnit medicului condamnat, primirea de sume de bani de la trei persoane (câte 1.500 de lei), pentru a-și încălca, cu știință, atribuțiunile de serviciu și a emite documente false pacienților pentru obținerea pensiilor de invaliditate.

O altă persoană condamnată (cu rol de intermediar) i-a înlesnit fostei asistente medicale, să primească, cu titlu de mită, sume de bani cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei, de la trei persoane, pentru a-și încălca atribuțiunile de serviciu și a facilita obținerea deciziilor medicale de încadrare în grad de invaliditate fără respectarea procedurii legale de emitere a acestora.

De asemenea, fosta asistentă a primit, cu titlu de mită, diferite sume de bani, în lunile februarie, august 2010 și august 2011, tot pentru încălcarea atribuțiunilor de serviciu și facilitarea pentru trei persoane a obținerii deciziilor medicale de încadrare în grad de invaliditate.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCopiii cu vârsta de 12 ani și peste se pot vaccina împotriva COVID-19
Articolul următorFemeie căzută de la etaj pe strada Siderurgiștilor din Galați