Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni seară că așteaptă expertiza specialiștilor după ce a anunțat, săptămâna trecută, trecerea la trimestre în loc de semestre pentru școala din România. Șeful Educației reclamă scăderea calității învățământului în sistemul semestrial față de cel trimestrial, cum era structurat anul școlar înainte de 1989.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educaţiei a propus revenirea la trimestre în structura anului şcolar, dar acum urmează un proces de consultare şi de dezbatere pe această temă. Ministrul susține că de la introducerea structurii semestriale, în 1998, calitatea învăţământului ar fi scăzut şi ar fi crescut și abandonul şcolar.

„Am început cu semestre în 1998. Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, dar din 1998, calitatea sistemului de învăţământ a scăzut şi a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naţionale. Tot de atunci a început să crească puternic şi abandonul şcolar. Nu ştiu dacă e o simplă coincidenţă, repet, aştept analiza făcută de specialişti”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seară, la o televiziune de știri.

 

În același timp, ministrul Educației nu a dorit să confirme sau să infirme verbal includerea trimestrelor în următorii ani școlari, în România. În același timp însă, Sorin Cîmpeanu a descris ce vor include trimestrele și când vor fi vacanțele școlare în noua structură a anului școlar. 

„Sigur este propunerea Ministerului Educaţiei. Am spus că vom avea un proces de consultare şi de dezbatere bazat pe ceea ce aştept să primesc de la Institutul de Ştiinţele Educaţiei, de la experţi în ştiinţele educaţiei cu privire la modalităţile în care putem îmbina această formă care se pliază perfect peste  prdagocia modernă, module de învăţare, de 6-8 săptămâni, în alternanţă cu săptămâni de repaus, care schimbarea de formă trebuie să fie dublată de o schimbare de fond. Este vorba de partea de evaluare de care avem atât de mare nevoie.
Astăzi, spre exemplu, aproape toată ziua am petrecut-o cu colegii care au competenţe în domeniu pentru a vedea ce putem face pentru standardizarea evaluării. Sunt câteva soluţii pe care deja le-am identificat, avem nevoie şi de alte soluţii care să vină în paralel cu această nouă formă de organizare care, având 5 vacanţe, dintre care trei sunt poziţionate foarte clar, este vorba de vacanţa sărbătorilor de iarnă, de vacanţa sărbătorilor Pascale şi de vacanţa de vară, intercalate cu o săptămână de vacanţă în luna octombrie pentru toţi elevii şi o săptămână de vacanţă în luna februarie pentru toţi elevii. Deci iată, cinci vacanţe”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

 
„Cele 3 trimestre ar putea să cuprindă şi Săptămâna Şcoala Altfel şi Săptămâna Verde, de asemenea, săptămâni în care elevii ies dintre pereţii şcolii şi se dedică unor altfel de  activităţi. În luna martie trebuie să avem o decizie, dar decizia va fi puternic fundamentată”, a adăugat Cîmpeanu.
 
Ministrul Educației a explicat și de ce a propus revenirea la sistemul moștenit dinainte de 1989.
„Alternanţa între module de învăţare de 6-7-8 săptămâni şi perioada de repaus. În al doilea rând este vorba de o pliere pe realităţile existente la nivelul calendarului. Am putea să avem o vacanţă de 17-18 zile în iarnă, anul ăsta elevii au avut o vacanţă mai scurtă decât ar fi meritat, în iarnă, din cauze ce vin din trecutul generat de criza  sanitară. Am putea avea o vacanţă de 12 zile care  să cuprindă şi sărbătorile Pascale catolice şi sărbătorile ortodoxe. Am putea, de asemenea, să avem şi vacanţa din februarie şi vacanţa din octombrie. O modalitate de evaluare care să ne permită evaluarea pierderilor suferite pe parcursul acestei perioade de criză, care să ne permită să vedem progresul elevilor o evaluare nu numai sumativă, ci şi formativă, este absolut necesară. Forma exactă în care vom propune aceste lucruri va fi făcută în cel mai scurt timp de către  experţi în ştiinţele educaţiei”, a mai explicat Cîmpeanu, la același post de televiziune.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentUSR propune zero taxe pe salariul minim. Năsui: ”Practic să nu mai gonim românii din România aşa cum o facem acum”
Articolul următorBilanț coronavirus 15 februarie: 21.885 cazuri noi și 204 decese