Sistemul educațional dorea să ascundă sub preșul școlilor profesionale elevii pe care nu a reușit timp de 8 ani să îi pregătească. Ce se plănuia cu elevii care nu au luat 5 la examenul de Evaluare Națională anul trecut.
Noul ministru al educației, Monica Anisie, a publicat spre dezbatere publică un ordin ce elimină proiectul de lege din septembrie anul trecut, prin care elevii cu o medie sub 5 la examenul de Capacitate din 2020 erau obligați să urmeze cursurile școlilor profesionale. Noul proiect oferă șansa ca orice elev care a susținut examenul să poată aplica la liceul dorit.
Proiectul inițial aparținea ministrului interimar Daniel Breaz, sub îndrumarea Ecaterinei Andronescu. Consiliul Național al Elevilor (CNE) a reacționat la acel moment, îndemnând elevii să protesteze la festivitățile de deschidere a anului școlar, considerând că noile prevederi „anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a crește relevanța învățământului profesional și distrage atenția de la cauzele reale pentru care unii elevi nu au performanțe la Evaluarea Națională”. CNE consideră că la școlile profesionale ar trebui să intre cei interesați de meseria în cauză, nu elevi cu rezultate slabe.
Într-un stat democratic, îngrădirea opțiunilor elevilor cărora sistemul educațional nu a reușit să le ofere un mediu adaptat nevoilor lor este o oglindire a modului în care Guvernul percepe drepturile acestora și respectarea lor.
Sursă: Alexandra Ivașc, fost membru al CJE Galați