Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, transmite Reuters.

Cu toate acestea, amploarea evoluţiilor de pe pieţele bursiere a fost oarecum limitată după ce au apărut detalii că atacul Israelului a fost unul limitat iar oficialii iranieni au dezminţit că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării.

Indicele MSCI care regrupează acţiunile din Asia-Pacific a scăzut cu 2%, după ce anterior a coborât cu până la 2,6%, iar cotaţiile futures pentru acţiunile americane erau în scădere cu 1%. Indicele Nikkei al bursei japoneze era în scădere cu 2,4%, în timp ce bursa din Taiwan a scăzut cu 3,5% iar indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 1,2%.

În schimb, randamentele pentru obligaţiunile americane pe termen lung au scăzut cu nouă puncte de bază, până la 4,5567%, după ce anterior au scăzut cu până la 15 puncte de bază. Yenul japonez s-a apreciat cu până la 0,7% în raport cu dolarul în timp ce francul elveţian s-a apreciat cu 0,6% în raport cu dolarul.

Uncia de aur s-a apreciat cu până la 1,7% până la 2.417,59 dolari, apropiindu-se de maximumul istoric de 2.431,29 dolari atins săptămâna trecută.

Cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au urcat cu până la 4,2% pe fondul îngrijorărilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi perturbate, însă ultima dată erau în creştere cu 2,4% până la 89,22 dolari per baril. Iranul este al treilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat ABC News joi seara, citând un înalt oficial american.

„Lipsa de claritate cu privire la care va fi următoarea mişcare a Iranului îi va ţine pe investitori în tensiune iar pieţele vor rămâne volatile, într-un moment în care investitorii se confruntă şi cu o inflaţie semnificativă precum şi cu incertitudini privind dobânzile”, spune Vasu Menon, responsabil pentru strategia de investiţii la OCBC.

Israelul a declarat că va răspunde atacului iranian, iar în replică Teheranul a ridicat tonul avertismentelor şi a asigurat, la rândul său, că va lua măsuri împotriva unei eventuale represalii israeliene.

Iranul a avertizat joi că şi-ar putea revizui „doctrina nucleară” – care până acum prevedea o utilizare exclusiv civilă a acestei energii – dacă Israelul ameninţă să-i atace centrele atomice.

AGERPRES

Articolul precedentOţelul Galaţi s-a calificat în finala Cupei României
Articolul următorExpoziţii de armament şi ceremonii militare – de Ziua Forţelor Terestre Române