Canicula și vijeliile împart țara în două. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo cod portocaliu și cod galben de caniculă și vijelii

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN de caniculă

Interval de valabilitate: 21 și 22 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

Prognoza meteo pe o lună. Vremea extremelor: caniculă și furtuni devastatoare. Zonele cu temperaturi de nesuportat până pe 21 august

COD PORTOCALIU de caniculă

Interval de valabilitate: 22 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat

Zone afectate: județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București

Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

COD PORTOCALIU de vijelii

Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

Articolul precedentPrognoza meteo pe o lună. Vremea extremelor: caniculă și furtuni devastatoare
Articolul următorTecucean reținut pentru încălcarea ordinului de protecție. A alergat-o pe fosta soție pe stradă până la ușa de acces în apartamentul în care femeia locuia