Cinci ofertanţi au fost acceptați cu oferte pentru cele 49 de tramvaie pe care Ministerul Dezvoltării încearcă să le cumpere cu fonduri europene. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, este vorba despre companiile Astra Vagoane Călători SA, Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spólka Akcyjna, Bozankaya Otomotiv Mak. İML. İTH. VE İHR. A.Ş., Durmazlar Makine San. VE TIC A.S şi Tatra-Yug. Valoarea totală estimată a contractului este de 392.000.000 milioane de lei fără TVA.

Prima licitaţie pentru achiziţia a 40 de tramvaie, dintre care un lot de zece pentru Galaţi, unul de zece pentru Brăila, a fost lansată în ianuarie 2019 şi a a fost anulată în 24 decembrie 2019. Procedura a fost reluată în iulie 2020, contractul vizând, de această dată, furnizarea a 49 de tramvaie noi, cu lungimea de circa 18 metri, unidirecţionale, destinate transportului public urban de călători pentru municipiile: Botoşani – nouă tramvaie, Brăila – zece, Galaţi – zece, Ploieşti – 20 de tramvaie.

Valoarea totala estimată a contractului este de 392.000.000 milioane de lei fără TVA.

Iniţial, ofertele ar fi trebuit să vină până pe 13 august 2020, dar procedura a trecut prin mai multe suspendări, deoarece Astra Vagoane Călători SA a contestat documentaţia de atribuire. Nemulţumită de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Astra s-a adresat instanţei. Potrivit documentelor, Astra a contestat, în esenţă, faptul că la licitaţie ar fi putut depune oferte orice entitate care a produs un singur tramvai, chiar dacă nu a făcut dovada că acela circulă pe străzi, adică este omologat.

Magistraţii Curţii de Apel au admis în parte plângerea formulată împotriva deciziei CNSC şi au obligat Ministerul Dezvoltării să remedieze documentaţia de atribuire şi să stabilească un nou termen de primire a ofertelor. Termenul a fost joi, 14 ianuarie, când pe portalul achiziţiilor publice au fost nominalizaţi ofertanţii înscrişi la licitaţie.

Articolul precedentBilanț coronavirus 16 ianuarie: 3.218 cazuri noi și 66 de decese
Articolul următorIa pastila SRS: Un exemplu de mare vitejie din partea procurorilor DNA