O linie de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galați va fi redeschisă traficului după 22 de ani, anunță CFR Infrastructură. Linia va fi folosită pentru transportul de cereale, care vor intra direct în Portul Galați, pe la granița cu Republica Moldova.

„În Portul Galați, feroviarii continuă lucrările de reparații, în regie proprie, pentru redeschiderea liniei de cale ferată 706 J Cale Largă – Galați Largă Ana – Galați Bazin – Galați Mărfuri – Port Docuri – Siloz, în lungime totală de 4,7 km, dintre care 3,58 km linie cu ecartament larg”, anunță CFR Infrastructură într-un comunicat.

În ultimii 22 de ani, pe linia de cale ferată 706 J nu a mai circulat niciun tren de marfă dinspre sau înspre Republica Moldova .

„Volumul traficului de marfuri, prin punctul feroviar de frontieră din Portul Galați, a intrat pe un trend descendent încă din perioada 1990 – 2000, când pe această linie au mai circulat, doar ocazional, trenuri de marfă dinspre/către Republica Moldova sau Ucraina. Redeschiderea acestei linii, în lungime totală de 4,7 km, va avea un impact economic important, atât prin creșterea traficului de marfă pe teritoriul României, dar și a volumului de cereale, care vor intra direct în Portul Galați, pe la granița cu Republica Moldova (CFM)”, se mai precizează în comunicatul CFR Infrastructură.

„Lucrările, care sunt realizate în regie proprie de Regionala de Căi Ferate Galaţi, au început în luna iunie şi urmează să fie finalizate în luna august, anul acesta (2022). Redeschiderea acestei linii de cale ferată va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina (via Republica Moldova) în Portul Galaţi”, a scris miercuri, pe Facebook, Grindeanu.

Pentru a redeveni funcţională, lucrările la această şină de cale ferată presupun înlocuirea a 1100 traverse din lemn speciale de 2,80 m şi a 250 de traverse din lemn speciale de pe zona aparatelor de cale, înlocuirea materialului mărunt de prindere, completarea prismei de piatră spartă şi executarea burajelor tehnologice, anunță ministrul.

O parte din aceste operaţiuni sunt executate manual de lucrătorii Regionalei CFR Galaţi, deoarece pentru acest tip de şină cu ecartament sovietic nu există în România utilaje grele de cale.

Potrivit ministrului Transporturilor, până în acest moment au fost înlocuite 698 de traverse speciale din lemn (2,80 m) dintre care 245 de traverse pe aparatele de cale. Au mai fost înlocuite aproape 4 mii de tone de material mărunt de prindere şi a fost completată prisma cu 120 de tone de piatră spartă. Burajul traverselor cu utilaje de mică mecanizare a fost realizat pe 1280 metri liniari de cale.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentÎn perioada 4 iulie 2022 – 31 august 2022, S.C. Transurb S.A. Galați va implementa programul de transport de vară
Articolul următorCulisele Statului Paralel: Continuă seria dezvăluirilor despre șeful CJ Ilfov – Hubert Thuma, contracte de 70 de milioane euro