Consumul de fructe și legume este considerat benefic pentru sănătate, însă prea mult nu este întotdeauna mai bine. Acest lucru poate duce la diferite probleme.

– Balonarea poate fi cauzată de cantitatea mare de carbohidrați fermentabili care se găsesc în fructe și legume, cum ar fi broccoli, varza, conopida sau fasolea. Acești carbohidrați nu sunt digerați de intestinul subțire, ajungând nedigerate în colon, unde sunt fermentați de bacterii, producând gaze, care pot duce la balonare și flatulență.

– Un alt efect negativ al consumului excesiv de fructe și legume este reprezentat de fructoza, un tip de zahăr care se găsește în anumite fructe și legume, cum ar fi merele, perele sau cartofii dulci. Consumul excesiv de fructoză poate duce la probleme digestive, dar și la probleme de sănătate mai grave, cum ar fi diabetul, obezitatea sau afecțiuni ale ficatului. De asemenea, fructoza poate cauza intoleranță la fructoză, o afecțiune în care corpul nu poate metaboliza fructoza, ceea ce duce la simptome precum diaree, dureri abdominale și flatulență. În plus, consumul excesiv de fructoză poate duce și la creșterea nivelului de trigliceride în sânge, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă.

– În ceea ce privește legumele, multe alimente de origine vegetală, cum ar fi spanacul, sfecla sau ruccola conțin oxalați,. Consumul excesiv de alimente bogate în oxalați poate duce la formarea de pietre la rinichi, în special la persoanele care au un istoric familial de pietre la rinichi sau au o predispoziție genetică pentru formarea acestora.

Pe lângă aceste efecte negative ale consumului excesiv de fructe și legume, trebuie menționat faptul că anumite alimente, cum ar fi ananasul sau grapefruitul, pot interfera cu anumite medicamente, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite. 

Dar haideți să privim efectele care le poate avea consumul unora dintre cele mai apreciate fructe și legume

Pepeni

Dulci și răcoritori, pepenii sunt o delicatesă veritabilă a verii. Cu toate acestea, dacă consumul de pepeni depășește limita, efectele pot fi surprinzătoare. Datorită conținutului mare de apă și fibre, consumul prea multor pepeni poate cauza balonare și disconfort abdominal. De asemenea, pepenii sunt plini de potasiu. În timp ce acest mineral este esențial pentru sănătatea inimii și a oaselor, în cantități mari poate duce la hiperkaliemie, o afecțiune care poate duce la bătăi neregulate ale inimii și slăbiciune musculară. Consumul de pepeni în cantități mari poate duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge, deci ar trebui evitat de către persoanele cu diabet.

Cel mai sănătos mod în care poți să gătești pieptul de pui

Avocado

Avocado este recunoscut pentru beneficiile sale semnificative asupra sănătății, fiind bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la un aport caloric ridicat, datorită densității sale energetice. 

Roșii

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant puternic. Cu toate acestea, consumul excesiv de roșii poate duce la aciditate stomacală, datorită conținutului lor natural de acizi. În plus, unele persoane pot fi sensibile la solanină, o substanță găsită în roșii, care poate provoca reacții alergice.

Castraveți

Castraveții sunt recunoscuți pentru conținutul lor ridicat de apă și beneficiile lor pentru hidratare.

Cu toate acestea, dacă mâncați prea mulți castraveți, puteți experimenta balonare și flatulență, datorită conținutului lor de cucurbitacină, o substanță care poate provoca indigestie anumitor persoane.

Ardei gras

Ardeii grași sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina B6 și betacaroten. Cu toate acestea, pot provoca arsuri la stomac sau probleme digestive anumitor persoane, în special dacă sunt consumați în cantități mari. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil sau alte probleme gastrointestinale, ar trebui sa evite consumul lor pentru că ardeii grași pot agrava simptomele.

Pizza cu blat din dovlecei. Alternativa sănătoasă la pizza tradițională, delicioasă și ușor de preparat

Pere

Perele sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, având în compoziție fibre, vitamine și antioxidanți. Însă, consumate în cantități excesive, aceste fructe pot cauza probleme digestive, cum ar fi balonarea sau flatulența, datorită conținutului ridicat de fructoză și fibre. De asemenea, perele pot crește riscul de carii dentare dacă sunt consumate în cantități mari. Perele conțin fructoză, un tip de zahăr care poate fi greu de digerat pentru unele persoane și poate cauza diaree și probleme stomacale. Consumul exagerat  poate duce la un aport excesiv de calorii, ceea ce provoacă creștere în greutate.

Caise

Caisele sunt o sursă importantă de vitamine și fibre, dar consumul lor în cantități mari poate cauza probleme digestive. În special, sâmburii de caise pot fi toxici dacă sunt consumați în cantități mari, deoarece conțin o substanță care se poate transforma în cianură în organism.

Fasole verde

Fasolea verde este sănătoasă și plină de vitamine, minerale și fibre. 

Cu toate acestea, dacă o consumați în exces, poate provoca balonare, gaze și crampe stomacale datorită conținutului ridicat de fibre. Fasolea verde crudă conține lectine, care pot provoca greață, vărsături și diaree dacă nu este gătită în mod corespunzător.

Porumb fiert

Porumbul fiert este un aliment delicios și nutritiv. Cu toate acestea, consumul excesiv de porumb poate provoca balonare și gaze, datorită conținutului ridicat de fibre. Deși porumbul are un conținut scăzut de grăsimi, el este destul de caloric, deci consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate.

Câte ouă ai voie să mănânci pe zi și ce riști dacă depășești acest număr

Vinete

Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale. Totuși, consumul excesiv de vinete poate cauza probleme digestive datorită conținutului lor ridicat de fibre. În plus, vinetele conțin oxalați, compuși care, în cantități mari, pot contribui la formarea pietrelor la rinichi.

Cartofi

Cartofii sunt un aliment de bază în multe bucătării din întreaga lume. Consumul lor în exces, însă, poate duce la creșterea în greutate datorită conținutului ridicat de carbohidrați. De asemenea, cartofii conțin solanină, o substanță naturală care poate deveni toxică în cantități mari. Simptomele intoxicației cu solanină includ greață, vărsături și, în cazuri severe, convulsii și probleme respiratorii.

Struguri

Strugurii sunt cunoscuți pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special resveratrolul, care are multe beneficii pentru sănătate. Totuși, consumul excesiv de struguri poate duce la creșterea în greutate și la probleme digestive, cum ar fi diareea, datorită conținutului ridicat de zahăr și fibre.

Mere

Merele sunt fructe extrem de nutritive, dar consumul lor în exces poate provoca probleme digestive, scrie eva.ro.

În plus, deoarece merele conțin zahăr, consumarea unei cantități mari de mere poate duce la creșterea în greutate și poate crește riscul de carii dentare.

Dieta specială pentru luna august – Îți întărește imunitatea și este extrem de benefică pentru corp

Dovlecei

Dovleceii sunt o sursă bună de vitamine și minerale. Consumul lor în exces, însă, poate provoca balonare și gaze, datorită conținutului ridicat de fibre. De asemenea, dovleceii pot conține cucurbitacină, o substanță toxică ce poate cauza o afecțiune numită toxicoză cu cucurbitacină, cu simptome precum greață, vărsături și diaree.

Cireșe

Cireșele sunt delicioase și pline de antioxidanți, dar totul în exces poate fi dăunător. Cireșele sunt bogate în sorbitol, un tip de zahăr care, atunci când este consumat în cantități mari, poate provoca diaree sau alte probleme gastro-intestinale. Cireșele sunt bogate în acid, deci consumul excesiv poate duce la aciditate stomacală sau arsuri.

Vișine

Similar cu cireșele, vișinele pot cauza probleme digestive dacă sunt consumate în cantități mari datorită conținutului lor de sorbitol. În plus, sunt cunoscute pentru efectul lor diuretic, deci dacă mănânci prea multe, s-ar putea să ai nevoie de mai multe vizite la baie decât de obicei.

Ceapă

Ceapa este un aliment nutritiv care poate adăuga o aromă puternică oricărui fel de mâncare. Cu toate acestea, consumul excesiv de ceapă poate cauza probleme digestive, precum balonare și gaze. Ceapa poate irita sistemul gastro-intestinal și poate cauza arsuri la stomac, mai ales persoanelor cu sensibilitate crescută la acest aliment.

Tortul Pavlova, un desert fin – Rețeta celebrei prăjituri pe care se bat Australia și Noua Zeelandă

Usturoi

La fel ca ceapa, usturoiul poate fi un aliment problematic dacă este consumat în cantități mari. 

Poate cauza indigestie, arsuri la stomac și gaze. Consumul excesiv de usturoi poate avea un efect anticoagulant, ceea ce poate crește riscul de sângerare, mai ales dacă se ia în același timp cu medicamente anticoagulante.

Mazăre

Mazărea este o sursă bună de proteine și fibre, dar dacă este consumata in exces,  poate cauza gaze și balonare. Mazărea verde este bogată în purine, care pot fi transformate în acid uric în corp. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele cu gută sau cu alte probleme de sănătate legate de acidul uric.

Fructele și legumele sunt un element crucial într-o dietă sănătoasă, dar chiar și cele mai sănătoase alimente pot provoca probleme dacă sunt consumate în exces. Ca în toate aspectele vieții, cheia este moderația.

Articolul precedentSesiune parlamentară extraordinară pentru reexaminarea legii pensiilor speciale
Articolul următorConsiliul Județean Galați anunță demararea proiectului „Centre de colectare selectivă a deșeurilor prin aport voluntar”