Blocul B8 din Mazepa trebuie reconstruit, spun experţii. Primăria municipiul Galaţi a primit raportul final al expertizei privind structura de rezistenţă a blocului B8, de pe strada Melodiei nr. 8, imobil afectat grav de tasări ale terenului.

Raportul a fost realizat de societatea Proconrim SRL Iaşi şi a costat 92.820 de lei cu TVA. „Experţii îşi menţin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Degradările structurale sunt cauzate de tasări

Subiectul expertizei l-a reprezentat blocul B 8 (scările 1 şi 2). „Se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est/Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic”, se arată în raportul întocmit.

Sursele apei care a provocat tasările, mărul discordiei

„Diferitele surse de apă” menţionate în document nu sunt precizate. Primăria spune că au fost scurgeri de apă din subsolul blocului, dând vina pe asociaţie şi pe locatari. Aceştia susţin însă că toate necazurile au apărut din cauza multiplelor avarii ale societăţii Apă Canal. „Au fost cel puţin cinci avarii în această zonă. De la ultimele două au apărut şi problemele. Stă mărturie şi căminul de aici, care are şi acum apă în el. Ţevile din subsol nu au nicio problemă”, au spus locatarii.

Temerile locatarilor

Oamenii erau speriaţi şi până acum, iar raportul de expertiză le confirmă temerile.  „Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbuşire la cutremur. Totodată, potrivit experţilor, la momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2) nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se mai arată în raportul de expertiză.

Tasarea nu se opreşte doar la blocul B8, fiind nevoie, potrivit experţilor, de consolidare şi la blocurile din jur. „Fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scările 1 şi 2) se transmit şi perimetral şi sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare şi pentru blocurile învecinate”, spun experţii.

Stoparea scurgerilor de apă şi consolidare sau reconstrucţie

Firma Proconrim recomandă, în primul rând, stoparea tuturor scurgerilor de apă de reţelele existente în subsolul blocului, dar şi în perimetrul acestuia, iar apoi să fie făcută consolidarea imobilului. În ciuda acestei precizări, experţii susţin că „se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare”.

Primăria nu poate aloca fonduri, dar promite sprijin pentru obţinerea ajutorului guvernamental

Primăria Galaţi susţine că nu poate aloca fonduri pentru consolidarea blocului, fiind proprietăţi private, dar că îi va ajuta pe oameni să obţină fonduri guvernamentale.

Nu se ştie când şi dacă se vor obţine aceşti bani, dar recomandările experţilor ar trebui urmate rapid. Există varianta ca, din cauza tasărilor, să se avarieze ţevile de gaze, apă sau rețeaua de energie electrică.

„Realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului şi de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii. Înştiinţarea tuturor proprietarilor de utilităţi cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, reţea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) – ca urmare ca fenomenului de tasare care continuă”, sunt doar două dintre recomandările care ar trebuie transpuse în realitate cât mai repede.

Ieri, blocul nu era încă împrejmuit şi nici panouri de semnalizare nu existau. Până la luarea unor măsuri concrete, Primăria municipiului Galaţi va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.

Articolul precedentGrav accident de circulație pe Drumul Național 24D, între Cuca și Băleni. Un om a murit
Articolul următor„Fanfară pentru necunoscut”, o expoziţie de Tudor Şerban şi Basarab Păltănea