O nucă europeană a fost capturată, marţi, 22 februerie 2022, la vest de localitatea tulceană Isaccea, iar specialiştii anunţă că acest lucru reprezintă cea mai vestică înregistrare a nurcii europene din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi din România.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD)“Delta Dunării” a anunţat, printr-un comunicat de presă, că o echipă a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (Mihaela Cristescu, Adina Popescu, Aurelia Nica, Daniela Cristina Ibanescu) împreună cu un angajat al INCDD Delta Dunarii – Tulcea (Gheorghe Bucur) a capturat o nurcă europeană la vest de localitatea Isaccea.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD)“Delta Dunării” precizează că aceasta reprezintă cea mai vestică înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi în acelaşi timp din România.

“Dacă în zona inundabilă Isaccea – Tulcea avem mai multe observaţii din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informaţii recente. Anul trecut am realizat o expediţie între Cotul Pisicii şi Isaccea pentru identificarea prezenţei prin mai multe metode, însă fără succes. La planificarea expediţiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotu-Pisicii – Tulcea (în cadrul proiectului “Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD” Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este responsabilă pentru investigaţiile dintre Cotul Pisicii şi Tulcea – Dunărea şi Complexul Acvatic Somova – Parches) am decis să repetăm investigaţiile în aceleaşi zone din anul 2021, considerând de o maximă importanţă dovedirea prezenţei actuale a nurcii europene aici”, se arată în comunicat.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD) Delta Dunării menţionează că acest lucru poate însemna că nurca este prezentă şi mai departe de Cotul Pisicii.

“Pe de o parte cunoaşterea cu mare acurateţe a distribuţiei nurcii europene, dar mai ales ne permite să putem considera (şi a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă şi mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului şi Balta Mică a Brăilei)”, a precizat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD)“Delta Dunării” în comunicatul de presa.

În cadrul proiectului proiectului “Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD – Inventarierea şi cartarea speciilor de mamifere”, echipa de cercetători şi personal suport (coordonaţi de dr. Marinov Mihai) ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea împreuna cu echipa Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi precum şi alţi experţi subcontractaţi realizează monitorizări şi cercetări la mamiferele de interes comunitar din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Foto: Cristescu Mihaela

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCutremur în apropiere de Brăila și Galați
Articolul următorProtocol între CJ Galați și CJ Brăila pentru realizarea unui aeroport internațional