În anul 2022, iniţiativele Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi au vizat consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională şi combaterea fenomenului de muncă nedeclarată. Conceptul de muncă nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă.
Cele mai des întâlnite forme de muncă nedeclarată sunt: înţelegerea dintre angajator şi salariat în urma căreia acesta din urmă acceptă să presteze munca fără încheierea unui contract individual de muncă; neîncheierea contractului individual de muncă pentru perioada de probă; utilizarea de către persoanele fizice a unui personal casnic pentru efectuarea unor servicii/lucrări în gospodăriile individuale, fără încheierea unui contract individual de muncă; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care contractul individual de muncă este suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în contractul de muncă cu timp parţial; folosirea în mod ilegal a forţei de muncă ziliere sau sezoniere (zilieri, ucenici).
Prevenirea muncii nedeclarate se realizează prin: Informarea permanentă a angajatorilor pe parcursul desfăşurării controalelor propriu-zise cu privire la obligaţiile ce le revin în domeniul relaţiilor de muncă; conştientizarea angajaţilor şi a angajatorilor privind consecinţele sociale pe care le are prestarea şi folosirea muncii nedeclarate; mediatizarea campaniilor sectoriale prin strânsa colaborare cu presa centrală şi locală, în vederea formării unei atitudini civice corespunzătoare şi responsabile, nefavorabile muncii nedeclarate.
Conform bilanțului ITM Galați, în cursul anului 2022, inspectorii de muncă gălățeni au efectuat 1.710 controale pe relații de muncă, din care 1.628 au fost „țintite” pe munca nedeclarată. În urma acestora, au fost depistați 43 de angajatori gălățeni care foloseau, în diverse forme, munca nedeclarată, precum și 62 de persoane aflate într-una din situațiile menționate mai sus. Controalele s-au soldat cu 378 de sancțiuni aplicate, iar valoarea totală a amenzilor a fost de 1,055 milioane de lei, din care 930.500 de lei pentru muncă nedeclarată.
Cele mai multe amenzi – 35 la număr, cu o valoare totală de 760.000 de lei – au fost aplicate pentru primirea la muncă fără încheierea unui contract individual. S-au mai dat patru amenzi, totalizând 120.000 de lei, pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în Registrul General de Evidență a Salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, precum și alte patru amenzi, de 50.000 de lei în total, pentru salariați găsiți la muncă în afara orelor de program stabilite.
„Identificarea muncii fără forme legale se lovește de multe ori și de zidul indiferenței celor ce acceptă această formă de muncă. Raporturile de muncă ascunse, nedeclarate, neînregistrate, nedescoperite îngreunează foarte mult activitatea de control. Mecanismul administrativ-contravențional actual de depistare a muncii fără forme legale se bazează și pe ceea ce declară persoanele ce desfășoară activitate în fișa de identificare completată cu privire la semnarea sau nu a contractului individual de muncă”, se arată în documentul ITM Galați prezentat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurată la Prefectura Galați.
Nu puține au fost situațiile în care inspectorii de muncă au întâmpinat dificultăți în efectuarea controalelor, iar „mica înțelegere” dintre angajatori și angajați face practic imposibilă depistarea cazurilor de muncă nedeclarată, iar drepturile și obligațiile angajatului pot fi în orice moment încălcate.
De frică să nu-și piardă locul de muncă, ori nefiind conștienți de aspectele negative ale muncii nedeclarate, unii salariați au părăsit, din proprie inițiativă sau la indicația patronului sau a șefului direct, locurile de muncă și zona controlată. Alții nu au recunoscut că muncesc acolo unde au fost găsiți, dându-se drept parteneri de afaceri, clienți, prieteni, rude etc. În alte situații, cei găsiți în neregulă au refuzat să dea declarații scrise inspectorilor de muncă ori au refuzat să se identifice și să discute cu aceștia, motivând că nu pot întrerupe lucrul. Nu în ultimul rând, au fost și cazuri în care salariații depistați în neregulă și-au retras sau și-au schimbat declarațiile în fața instanței de judecată, în cadrul procesului intentat pentru anularea actului de sancționare.
Sursa: Realitatea de Galati