A încetat din viaţă cunoscuta soprană gălăţeană Georgeta Pinghiriac

Cunoscuta soprană gălăţeană Georgeta-Elena Pinghiriac a încetat din viaţă vineri, 26 iulie 2019, la vârsta de 69 de ani.

Anunţul decesului a fost făcut de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, care i-a adus un omagiu pe pagina proprie de Facebook. Georgeta Pinghiriac a activat timp de peste două decenii (1979-2000) pe scena Teatrului Muzical gălăţean.

Născută pe 1 aprilie 1950, Georgeta-Elena Pinghiriac a dovedit înclinaţii artistice de la o vârstă fragedă şi a primit o educaţie muzicală temeinică. A urmat cursurile Şcolii de muzică din Bacău şi apoi pe cele ale Liceului de Muzică nr. 1 din Bucureşti. A continuat, firesc, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia canto, unde a absolvit în 1974, ca şefă de promoţie.

În acelaşi an, a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de canto de la Skopje, iar în 1975 a devenit, prin concurs, solistă a Operei Române din Iaşi. Calităţile sale artistice au fost recunoscute şi pe plan internaţional, având colaborări cu teatre de operă din: Italia, Germania, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Singapore ş.a.

În paralel cu activitatea artistică, Georgeta Pinghiriac s-a ocupat şi de pregătirea tinerilor artişti, mulţi dintre soliştii de astăzi fiindu-i elevi. În cariera didactică, a fost conferenţiar doctor la Facultatea de Arte a Universităţii „Spiru Haret” şi a ocupat numeroase funcţii de conducere în cadrul instituţiei, inclusiv pe cea de decan.