Se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Ziua de 9 noiembrie marchează căderea comunismului și încetarea Războiului Rece.
Acesta era o barieră construită din beton cu turnuri de pază și nouă puncte de trecere. Avea ca scop sa prevină migrarea cetățenilor din Republica Democrată Germană – controlată de sovietici în Republica Federală Germană, care era sub paza SUA și al aliaților acesteia.
Momentul a pornit din eroarea unui oficial comunist – Günter Schabowski, care a declarat presei că granițele sunt deschise pentru plecări în străinătate. Atunci berlinezii au profitat de moment și au asaltat punctele de trecere. Autoritățile s-au văzut depășite de situație și au renunțat să mai controleze actele la vămi. Cu câteva luni înainte, președintele american John F. Kennedy declara „Ich bin ein Berliner!”, ceea ce la momentul acela a simbolizat implicarea Statelor Unite nu numai în apărarea militară a Germeniei de Vest. Politica New Frontier dusă de administrația Kennedy este considerată una progresistă, bazându-se în acel areal pe contrainsurgență și un număr crescut de militari la granița berlineză.
Un eveniment singular a prins o însemnătate complexă pentru Germania, dar și întreaga lume. Un simbol fizic și ideologic, a fost catalogat de gânditorii politici drept un ‘media icon’ – o imagine cinematografică, fotogrfică și arhitecturală care în mentalul colectiv aduce sentimente și amintiri deopotrivă asemănătoare legate de evenimentele politice, sociale și culturale. Anul 1989 a fost o înlănțuire de evenimente care au transformat state de pe tot cuprinsul lumii, dar și oamenii.