Ministerul Culturii din Bulgaria alocă fonduri pentru excavări arheologice unui număr de 58 de situri în 2024, a declarat miercuri pentru BTA vice-ministrul interimar Amelia Geşeva, în timpul unei vizite la Complexul preistoric Solnitsata de lângă oraşul Provadia, în nord-estul Bulgariei.

Geşeva a menţionat că peste 150 de situri arheologice au solicitat finanţare în 2024. Ea a specificat că selecţia celor 58 de situri se bazează pe criterii precum valoarea ştiinţifică şi potenţialul de dezvoltare a turismului. „În ultimii ani, statul a crescut continuu fondurile pentru studii de teren, în timp ce unele municipalităţi alocă şi ele fonduri, astfel că, în ansamblu, se alocă o resursă considerabilă”, a indicat aceasta.

Geşeva a subliniat că Complexul Solnitsata este un exemplu foarte bun de „socializare a unui sit cultural”, deoarece atrage numeroşi vizitatori, chiar dacă întregul său potenţial de expunere nu a fost încă atins. Ea a menţionat beneficiile vizitării sitului de către turişti şi a urmăririi activităţii arheologilor, aceasta oferind valoare educaţională, deoarece publicul învaţă să aprecieze valoarea muncii oamenilor de ştiinţă şi să aprecieze eforturile de conservare şi prezentare.

Vice-ministrul a subliniat, de asemenea, că Solnitsata se numără printre siturile din Bulgaria pentru care o echipă de arheologi pregăteşte publicaţii anuale în care sunt prezentate artefactele descoperite la faţa locului.

Geşeva a menţionat că Ministerul Culturii cooperează bine cu Ministerul Turismului pentru a include situri din Bulgaria în rutele culturale europene. De asemenea, se ia în considerare opţiunea de a crea o rută culturală bulgărească în cadrul celor europene, însă procedura este îndelungată, a declarat ea.

AGERPRES

Articolul precedent27 DE PERSOANE CARE CERŞEAU AU FOST DEPISTATE LA CONTROALE ÎN TRENURI ŞI STAŢII CFR
Articolul următorCOD GALBEN DE CANICULĂ ŞI DISCONFORT TERMIC ÎN 15 JUDEŢE ŞI BUCUREŞTI