Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a anunţat, marți dimineață, că va convoca Biroul Permanent (BP) al Camerei superioare a Parlamentului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care va fi reexaminată legea pensiilor speciale şi vor fi făcute modificările necesare pentru a respecta decizia CCR.

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituționale.
 
Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege și o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curții Constituționale.
 
Vom corecta fără întârziere aspectele semnalate de judecătorii Curții, pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență, condiție necesară pentru a accesa fondurile europene”, a transmis Ciucă, într-un mesaj postat pe Facebook.
 
Reacția șefului Senatului vine după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a admis parţial, miercurea trecută, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.
 
Premierul României și, totodată, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, la un post TV, că va merge la Bruxelles pentru a negocia reforma pensiilor speciale și creşterea ţintei de deficit bugetar asumată de Guvern în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv.
 
 
CÂȚI PENSIONARI SPECIALI ARE ROMÂNIA

În România sunt peste 10.300 de pensionari de lux. Dintre aceștia, jumătate sunt pensionarii din magistratură, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2023, de 10.310 (plus 29 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, relatează Agerpres.

CAP DE LISTĂ: CE CATEGORIE SOCIO-PROFESIONALĂ ARE CELE MAI MARI PENSII DIN ROMÂNIA?

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.647 de pensionari, pensia medie fiind de 5.144 de lei, din care 2.464 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorMinistrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea: ”Nu există o deschidere din partea comunităţilor de a face referendumuri pentru a comasa anumite localităţi”