92 de şcoli gălăţene nu îndeplinesc normele elementare de igienă şi siguranţă, la începutul noului an şcolar 2018-2019, conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Cum în judeţul Galaţi sunt 421 de spaţii destinate învăţământului, rezultă că aproximativ un sfert dintre acestea nu sunt pregătite să desfăşoare cursuri în bune condiţii. Surprinzător, anul trecut, în Galaţi erau numai 73 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar.

Dintre cele 92 de unităţi neautorizate, 76 sunt din mediul rural (45 de grădiniţe şi 31 de şcoli). Cea mai gravă problemă cu care se confruntă şcolile de la ţară este lipsa apei curente sau lipsa apei potabile. Nu mai puţin de 43 de spaţii destinate învăţământului nu deţin nici măcar această dotare elementară. Pe lângă aceasta, există şi alte neajunsuri: infiltraţii pluviale, spaţii necorespunzătoare, grupuri sanitare insuficiente sau necorespunzătoare, instalaţii nefuncţionale, cubaj de aer insuficient.

În mediul urban sunt înregistrate 16 unităţi neautorizate, dintre care 12 în Galaţi şi patru în Tecuci. Zece dintre cele 12 din municipiul Galaţi sunt grădiniţe. Dintre acestea, cinci funcţionează la parter de bloc: Grădiniţa nr. 6, Grădiniţa nr. 10, Grădiniţa „Ciprian Porumbescu”, Grădiniţa nr. 34 şi Grădiniţa nr. 40. Alte trei grădiniţe şi-au pierdut autorizaţia în 2018, fie pentru că au cedat o parte din săli şcolii din vecinătate, fie pentru că s-au mutat şi nu au solicitat autorizaţie nouă, fie pentru că au săli subdimensionate, nu au numărul necesar de chiuvete sau grup sanitar separat pentru cadrele didactice. Celelalte două instituţii neautorizate din Galaţi sunt Liceul Tehnologic „Sf. Ioan” şi Palatul Copiilor.

Articolul precedentFetele de la FC Universitatea Galaţi debutează pe teren propriu în Liga I de fotbal
Articolul următorProgramul de lucru la serviciile de Paşapoarte revine la normal, de pe 3 septembrie