Palatul Comisiei Europene a Dunării, în care în prezent funcţionează Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, a fost selectat în competiţia europeană pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European, informează, miercuri, reprezentanţii instituţiei de cultură.

Palatul Comisiei Europene a Dunării, alături de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” Sibiu, vor candida din partea României pentru a obţine prestigiosul titlu european, după ce Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, s-a înscris în competiţie şi a trecut de preselecţia naţională.

„Este deja o mare victorie a întregii comunităţi gălăţene, o recunoaştere a istoriei cosmopolite a Galaţiului şi a rolului important pe care portul dunărean l-a avut în istoria europeană. Aici, la Galaţi, timp de câteva decenii, s-au luat unele din cele mai importante decizii la nivel european. Palatul Comisiei Europene a Dunării este un brand local, naţional şi european. Îi felicit pe toţi bibliotecarii implicaţi în acest proiect. Ştiu că a fost nevoie de multe ore de muncă şi documentare pentru acest succes al culturii gălăţene”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră. A fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I pe 7 decembrie 1889.

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă, un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

„Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural şi istoric, care merită şi trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galaţiului, care păstrează şi astăzi multe dintre simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană”, a spus managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre. 

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentAccident soldat cu rănirea unui biciclist
Articolul următorFemelă alpaca, de la Zoo Galați, tratată cu succes de râie sarcoptică la USAMV Cluj-Napoca