Doi vameşi şi un poliţist din Galaţi sunt implicaţi în reintroducerea pe piaţa neagră a peste un milion de pachete de ţigări de contrabandă confiscate.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi a solicitat prelungirea măsurilor preventive faţă de doi agenţi vamali şi un poliţist, implicaţi în furtul, respectiv, dispariţia mai multor pachete de ţigări de la Camera de Corupri Delicte a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi şi din magazia Biroului Vamal Galaţi.

Cei trei sunt Sorin Camil Niţă, controlor vamal principal, aflat în arest preventiv, Marian Iovu, şef Birou Vamal de Frontieră Galaţi, şi Vasile Neagu, agent şef principal de poliţie şi gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a IPJ, ambii aflaţi în arest la domiciliu.

Două hotărâri cu sentinţe contradictorii

Conform anchetatorilor, Sorin Niţă este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Marian Iovu este acuzat de complicitate la contrabandă în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, iar Vasile Neagu de complicitate la contrabandă în formă continuată şi compromitere a intereselor justiţiei.

Ancheta cu privire la cei trei inculpaţi a început după ce Curtea de Apel Galaţi a formulat o sesizare, înregistrată iniţial la IPJ, cu privire la faptul că o sentinţă judecătorească a fost falsificată. Iniţial, Comisia de valorificare a bunurilor confiscate din cadrul ANAF a constatat că are două hotărâri cu dispoziţii contradictorii, care vizau acelaşi dosar. Drept urmare, a cerut clarificări la Curtea de Apel Galaţi, iar instanţa de judecată a constatat falsificarea unei sentinţe şi a formulat denunţul.

Cum au dispărut ţigările din sediul IPJ

În timpul anchetei s-a stabilit că, în primăvara anului 2017, Sorin Camil Niţă i-a solicitat lui Vasile Neagu informaţii cu privire la cantităţile de ţigări aflate în Camera de Corpuri Delicte. În urma demersului, Niţă a primit o listă cu datele dovezilor de depunere a bunurilor şi o alta cu persoanele de la care au fost confiscate ţigările.

Anchetatorii susţin că informaţiile respective au fost folosite de Niţă pentru a falsifica şase hotărâri judecătoreşti, pe care le-a utilizat pentru a prelua 170.948 de pachete de ţigări de contrabandă de la Camera de Corpuri Delicte a IPJ. Conform anchetatorilor, ţigările au fost preluate de controlorul vamal folosind acte semnate de şeful Biroului Vamal, Marian Iovu.

Marfa de contrabandă se întorcea pe piaţa neagră

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la magazia de bunuri reţinute în vederea confiscării şi a celor intrate în proprietatea privată a statului din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, magazie aflată în gestiunea exclusivă a lui Niţă, organele de urmărire penală au găsit doar 80 de pachete de ţigări. După ce s-au verificat documentele, s-a stabilit că din gestiunea lui Sorin Camil Niţă lipsesc 1.224.710 pachete de ţigări.

Controlorul vamal le-a spus anchetatorilor că aproximativ 1.100.000 de pachete de ţigări au fost predate la topit, însă anchetatorii urmează să stabilească dacă acest lucru este sau nu adevărat. În schimb, Sorin Camil Niţă a recunoscut în faţa procurorilor că a falsificat hotărârile judecătoreşti şi că ţigările preluate pe baza acestor falsuri au fost valorificate contra unor sume ce variau între 50 de bani şi 1,50 lei pachetul.

Cei trei au fost reţinuţi, iar la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, instanţa a decis ca Niţă să fie arestat preventiv, iar ceilalţi doi inculpaţi să fie plasaţi în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii de la Parchetul Judecătoriei şi-au declinat competenţa, iar dosarul a ajuns la DIICOT Galaţi, care continuă cercetările.