UPDATE: Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr (foto Facebook) și Ionel Cristea.

În urma incidentului a rezultat și avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii. La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Patru militari gălăţeni, răniţi în Afganistan în urma unui atac insurgent. Ei se află în prezent la spitalul Bazei Aeriene Kandahar, potrivit MapN.

Patru militari români au fost răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României).  O coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, era în misiune.

Când se afla în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afghanistan, coloana a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. După aceea, a urmat un atac al insurgenţilor, executat cu armament ușor de infanterie.

„Infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane. Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar. Toți erau conștienți și în stare stabilă.

În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

Detalii cu privire la identitatea militarilor implicați în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Conducerea MApN este informată în permanență despre situație și urmărește cu atenție evoluția de sănătate a militarilor.

Articolul precedentDepistat conducând un autoturism fără permis de conducere
Articolul următorStarea răniţilor din Batalionul 300, „încurajatoare”, potrivit ministrului Leş