Gălăţeanul de 82 de ani confirmat cu West Nile, în curs de vindecare

Gălăţeanul de 82 de ani confirmat cu virusul West Nile se află încă internat în spital, dar medicii consideră că a depăşit faza critică şi este în curs de vindecare.

„În prezent, pacientul este ameliorat, pentru că nu a avut foarte multe comorbidităţi”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi. Debita a precizat că Institutul Cantacuzino a confirmat pe 17 iulie că este vorba despre o infecţie cu West Nile, primul caz din ţară de anul acesta.

Cine este primul român infectat cu West Nile

Gălăţeanul, Ion Tudorie, locuieşte în zona centrală a oraşului şi le-a spus medicilor că a fost pişcat de ţânţari în apartamentul propriu. „Într-o seară, ploua afară, am lăsat geamul deschis şi am scos plasa de la dormitor. A intrat un ţânţar şi am simţit când m-a pişcat. După două zile, a început să mă doară foarte tare capul, am avut ameţeli, aşa că am sunat la salvare şi am ajuns la spital. Acum mă simt mult mai bine”, a povestit Ion Tudorie.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au tras concluzia că este vorba despre virusul West Nile, imediat ce au văzut simptomele bărbatului. „Pacientul s-a prezentat cu un sindrom febril. Ţinând cont că avea semne meningiale, probele de sânge au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru diagnostic cu virusul West Nile”, a explicat dr. Mihaela Debita.

Zeci de decese înregistrate anul trecut

Cazul lui Ion Tudorie este unul fericit, bărbatul ajungând la spital în timp util. Virusul West Nile provoacă meningoencefalită, boală care, în multe cazuri, poate fi mortală.

Numai anul trecut, spre exemplu, s-au înregistrat în ţară peste 250 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Dintre acestea, 36 s-au soldat cu decesul bolnavilor. În judeţul Galaţi au fost confirmate în 2018 opt îmbolnăviri, unul dintre pacienţi murind din cauza complicaţiilor. Acesta, un bărbat în vârstă de 79 de ani, a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu multiple înţepături de ţânţari. I s-a pus diagnosticul de meningoencefalită acută şi a încetat din viaţă din cauza multiplelor comorbidităţi (afecţiuni prezente simultan la un pacient – n.a.).

 

Articolul precedentPrimăria Galaţi se împrumută cu 185 milioane de lei
Articolul următorGălăţeanca Patricia Țig s-a calificat în semifinalele BRD Bucharest Open