Damen a pierdut contractul pentru construcţia corvetelor armatei române

Firma olandeză Damen, proprietara şantierului naval din Galaţi, a pierdut contractul pentru construcţia corvetelor armatei române.

Conform organizatorului licitaţiei, Romtehnica SA, contractul a fost câştigat de asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Decizia a venit după ce a treia firmă ofertantă, italienii de la Fincantieri, şi-a retras contestaţia referitoare la nereguli în desfăşurarea licitaţiei.

Procedura pentru achiziţionarea celor patru corvete multirol pentru Forţele Navale Române a avut drept criteriu unic de departajare preţul cel mai mic. Concret, francezii de la Naval Group, cu nava Gowind 2500 şi soluţii de înarmare franceze (MBDA), au propus un preţ de 1,2 miliarde de euro. Pe locul al doilea, conform preţului ofertat, 1,25 miliarede euro, s-au plasat olandezii de la Damen, cu nava Sigma 10514 şi soluţii de înarmare amricane (Boeing şi Raytheon). Cu 1,34 milioane de euro, pe locul treilea s-au situat italienii de la Fincantieri, cu nava Abu Dhabi Enhanced şi soluţii de înarmare franceze (MBDA).

Programul, în valoare de 1,6 miliarde de euro, acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Articolul precedentAutoturism furat din Belgia, descoperit la frontiera de la Oancea
Articolul următorO şoferiţă beţivă şi cu permisul suspendat a fost depistată la volan