Sigiliul târgului Galați, instalat la intrarea în oraș dinspre Brăila. Primăria scosese la licitație prima dată acest contract în 4 decembrie 2017.

Obiectul de artă urbană supranumit sigiliul lui Petru Rareș, de fapt primul sigiliu al târgului Galați, ulterior preluat de voievod, a fost instalat. Sigiliul este situat în sensul giratoriu dintre Micro 20 și Micro 21, la intrarea în oraș dinspre Brăila. Are pe suprafața sa siluetele stilizate a doi pești, referire la trecutul pescăresc al orașului. În acelaşi timp, peştii sunt și „o trimitere la creştinismul primitiv”, potrivit arhitecţilor de la Atelier 3D SRL.

Ce trebuia să avem

Potrivit documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului. Sigiliul urma să aibă un diametru de 4,80 metri, amplasat la 2,40 metri faţă de cota carosabilului din giraţie. Trebuia aşezat pe un soclu din beton armat şi iluminat de jos în sus de patru proiectoare.

Obiect de artă care pare ruginit și glume deochiate

După licitația din 12 iunie 2018, încheiată cu succes, am descoperit că fața monumentului s-a schimbat. Conform datelor publice în sistemul de achiziţii publice, obiectul de artă urbană urma să fie realizat din metal – CORTEN. Trebuia iluminat cu proiectoare și aşezat pe un soclu din beton armat, placat cu piatră naturală. Cortenul fiind exact același metal folosit și la delimitare insulelor de verdeață de la Potcoava de Aur, despre care toată lumea spune că pare ruginit. Ei bine, acum avem un ditamai obiectul de artă urbană din metalul respectiv, așa că, probabil, ne vom obișnui cu aspectul, în timp. Nu același lucru se poate spune și despre glumele referitoare la Galați, orașul peștilor, care deja au umplut rețelele de socializare.

Articolul precedentPrins la volanul camionului, deşi avea permisul suspendat
Articolul următorUn Dorel vietnamez a intrat cu excavatorul în magistrala de gaz