Revoltă generalizată după indiferenţa poliţiştilor gălăţeni faţă de fata care sângera

Revoltă generalizată în toată România, după indiferenţa manifestată de poliţiştii gălăţeni faţă de fata de numai 14 ani care sângera puternic.

Reacţia opiniei publice a fost sintetizată de fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu: „Asta deja nu mai este doar lipsă de profesionalism! Este ticăloşie în forma cea mai scabroasă. Este lipsă de elementar bun simţ, de cea mai mică urmă de omenie… În mod categoric, Poliţia trebuie reconstruită, regândită, după ce în prealabil va fi temeinic curăţată. Până la măduvă!”.

Reacţii oficiale

La nivel oficial, ministrul de Interne Mihai Fifor a promis măsuri aspre: „La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi a fost declanşată cercetarea prealabilă pentru cei doi agenţi de poliţie, dar şi pentru şeful secţiei unde aceştia lucrează, Secţia 1 Poliţie din municipiul Galaţi. Vreau să vă asigur că vor fi luate cele mai aspre măsuri”.

În acelaşi timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul de la Galaţi. „Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituţie. Ca urmare, Avocatul Poporului va face demersuri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Cei doi agenţi, cercetaţi disciplinar

Cei doi poliţişti care au dat dovadă de pasivitate în acest caz vor fi cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi potrivit Statutului Poliţistului, a anunţat Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi. „Conducerea IPJ Galaţi a dispus declanşarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti, la finalizarea căreia vor fi dispuse măsurile legale care se impun, a precizat IPJ Galaţi.

Cei doi agenţi (un bărbat şi o femeie) de la Secţia 1 Poliţie Galaţi au fost audiaţi luni dimineaţă de ofiţerii Biroului Control Intern, aflat în subordinea directă a şefului IPJ Galaţi. Până la finalizarea cercetării disciplinare, celor doi nu li se suspendă activitatea, însă ei nu mai au voie să folosească maşinile MAI, urmând să patruleze doar pe jos. Potrivit Statutului Poliţistului, cei doi agenţi riscă să fie daţi afară din Poliţie.

Ambii agenţi au fost încadraţi în Poliţie în ultimii ani. Unul dintre ei este absolvent al şcolii de agenţi promoţia 2016, iar celălalt (femeia) a devenit poliţist ca urmare a promovării unui concurs de încadrare din sursă externă, în 2017.

Lăsată de părinţi în grija statului

Fata care stârnit revolta întregii ţări împotriva Poliţiei, pe fondul emoţional al recentelor crime de la Caracal, are 14 ani şi trăieşte de doi ani într-o casă de tip familial din municipiul Galaţi, alături de alți şapte copii. Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Galați spune că fata are părinți și bunici, dar a ajuns în centrul social pentru că aceștia nu o pot întreține, deoarece au o situație materială precară. De altfel, după incident, bunica a vizitat-o pe fată la spital.

În casa de tip familial, cei opt copii sunt supravegheați de doi îngrijitori, cărora fata nu le-a spus unde se duce, atunci când a cerut biletul de voie. Potrivit directorului adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, fata şi-a luat bilet de voie sâmbătă, între orele 17.00 şi 20.00, spunând că se va plimba prin oraş.

Prieten cunoscut pe Facebook

Adolescenta şi verișoara sa au plecat din centru, s-au întâlnit cu un băiat de 15 ani, cu care fata se cunoştea de circa o lună, de pe Facebook. Cei trei au mers la domiciliul băiatului, unde tânăra a intrat cu el într-o cameră, singuri, iar acolo ar fi întreţinut de bună voie relaţii sexuale. Cei doi se mai întâlniseră de trei, patru ori în ultima lună. „Se pare că nu ar fi fost prima relaţie sexuală a fetei”, a precizat Groza.

După ce fetele au plecat de la domiciliul băiatului, adolescenta s-a oprit pe drum, din cauza hemoragiei masive. Verișoara fetei a ajuns la centru, unde a povestit ce s-a întâmplat, fiind apelat sistemul 112. Între timp, fata plină de sânge a fost văzută de un bărbat, care a sunat şi el la numărul unic de urgenţă.

Poliţiştii au refuzat să coboare din maşină

Din acest moment, povestea a devenit publică, prin filmul postat pe Facebook, care surprinde o fată plină de sânge, o maşină de Poliţie, mai mulţi cetăţeni şi doi angajaţi ai unei firme de pază. Oamenii de pe trotuar solicită ajutorul poliţiştilor, care refuză să coboare din maşină, în ciuda insistenţelor. Victima pare îngrozită şi refuză să vorbească cu oamenii care i-au sărit în ajutor, în timp ce poliţiştii asistă pasiv la întreaga scenă.

„Reacţia firească şi legală ar fi trebuit să fie aceea de a interveni. Nici măcar nu era vreun caz în care poliţiştii şi-ar fi riscat viaţa. Era un copil rănit, plin de sânge, care trebuia ajutat. Avem de-a face cu o totală lipsă de empatie. Poliţiştii au ajuns spectatori ai dezastrelor, nu intervin, nu simt că trebuie să facă asta. Este o problemă profundă. Îmi pare rău că la şcolile de poliţie nu se predă bunul-simţ profesional”, a declarat psihologul Mihaela Săhlean, care a analizat incidentul.

Mai mult, femeia care a filmat scenele îi acuză pe poliţişti că ar fi vrut să plece mai departe şi să o lase acolo pe copilă. „Poliţista a vorbit cu fata şi cică ar fi zis că «nu vrea să vina ambulanţa». Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu, poliţista a chemat ambulanţa”, a scris femeia pe Facebook.

Ambulanţa, solicitată prin 112

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi, Mihai Polinschi, ambulanţa a fost solicitată prin 112 de un agent de poliţie. La venirea echipajului medical, în zona unei benzinării de pe bulevardul George Coşbuc, fata părea a fi în stare de şoc emotional şi prezenta un şoc hemoragic important. „Nu a declarat direct că a fost victima unui viol, a aprobat însă tacit. Probabil că au fost nişte indicii care au făcut-o pe asistenta noastră să tragă concluzia că fata a fost supusă unei agresiuni. Ulterior, fata şi-a schimbat declaraţiile. E treaba Poliţiei să stabilească ce s-a întâmplat. Am dus-o la Spitalul de Copii, de unde a fost transportată la Spitalul Judeţean, unde a fost operată”, a spus Polinschi.

Adolescenta a fost internată la Spitalul Județean, unde a fost operată, după ce a avut o hemoragie puternică. „Am primit o pacientă minoră, în vârstă de 14 ani, diagnosticată cu un traumatism intern. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar acum starea sa este stabilă, fiind internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie”, a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, medic în cadrul UPU-SMURD Galaţi. Potrivit unor surse medicale, diagnosticul pentru care fata a fost operată este „ruptură de sac vaginal”. Fata este acum în afara oricărui pericol.

În paralel cu investigaţiile medicale menite să îi salveze viaţa, copila a fost examinată de medicii legişti, care au stabilit că nu a fost victima unui viol. După intervenţia chirurgicală, fata a început şi şedinţele de consiliere psihologică.

Fata spune că nu a fost violată

Directorul Groza a susținut că fata le-a spus reprezentanților DGASPC care au mers le spital că nu a fost violată, ci a avut de bunăvoie relații sexuale cu băiatul de 15 ani. „Fata ne-a spus și i-am luat și o declarație scrisă că nu a fost violată. A fost consiliată și interogată de noi, împreună cu un psiholog, și ne-a relatat ce a făcut de când a plecat de la centru și până la momentul în care a fost luată de ambulanță. Nu cred că fabulează, dar văzând starea gravă în care era, ne-am pus și noi aceste întrebări, dacă nu a fost agresată, violată, dar ea spune că nu. Nu acuză pe nimeni de viol”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Galați.

Întrebat dacă nu este posibil ca fata să fi fost amenințată și constrânsă să nu declare violul, Groza a spus că a fost luată în calcul și această variantă, dar că „fata nu părea speriată” în momentul în care a relatat despre băiat și despre ce s-a întâmplat.

Consternare în rândul psihologilor

O anchetă penală a fost deschisă şi cu privire la modul cum angajaţii Protecţiei Copilului au aplicat legea în acest caz revoltător. În acelaşi timp, explicaţiile lui Groza despre faptul că fata „a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei” au stârnit consternare în rândul specialiştilor în psihologie.

„Mi se pare o declaraţie complet lipsită de empatie. Este inadmisibil ca un copil de 14 ani, aflat în grija statului, să poată fi lăsat pur şi simplu să hălăduiasă prin oraş şi să întreţină relaţii sexuale, fie ele şi consimţite. Este o infracţiune! Nonşalanţa cu care vorbesc cei de la Protecţia Copilului Galaţi este condamnabillă. Eu i-aş da afară pe toţi cei responsabili”, a declarat psihologul Adrian Toma.

Prietenul adolescent a fost găsit

Adolescentul bănuit că a avut relaţii sexuale cu fata de 14 ani a fost găsit de poliţişti, luni după-amiază, el fiind dus la Parchet pentru audieri. El dispăruse de la domiciliu luni dimineaţă, după ce scandalul a luat amploare. În cele din urmă, cu ajutorul familiei, băiatul a fost convins să meargă si să lămurească lucrurile. Fiind minor, el beneficiază de protecţie specială din partea legii, deci nu poate fi reţinut şi nici arestat decât în situaţii cu totul speciale, ceea ce se pare că nu este cazul în situaţia de faţă, având în vedere că fata a declarat că nu a fost constrânsă în vreun fel să întreţină relaţii sexuale cu el.

La încheierea audierilor, procurorii au decis să continue cercetările cu tânărul de 15 ani în stare de libertate, fără să decidă nicio măsură preventivă pe numele său.

Se cere demisia lui Groza

Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Galați, Costel Fotea, i-a cerut, marţi, demisia directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galati, Ciprian Groza, pentru declarațiile nepotrivite făcute în acest caz. În acelaşi timp, Fotea a dispus un control la Direcție și la casa de tip familial unde este instituționalizată fata găsită plină de sânge pe stradă. Președintele CJ a mai spus că nu este exclus să mai cadă capete la finalizarea controlului.

Explicaţiile lui Ciprian Groza despre faptul că fata „a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei” au stârnit consternare în rândul opiniei publice, în condiţiile în care adolescenta are doar 14 ani şi se afla în grija Direcţiei. DGASPC Galaţi este una din instituţiile aflate în subordinea CJ Galaţi.

Adjunctul DGASPC Galaţi a demisionat

Ciprian Groza, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați, a demisionat din funcție. „Pentru declarația revoltătoare a directorului adjunct, i-am cerut demisia de urgență. Demisia a și venit, o am aici. Este o declarație inacceptabilă, ne voi accepta niciodată asemenea declarații, mai ales că este vorba despre o instituție care are grijă de copii”, a declarat Costel Fotea.

Parchetul a deschis un dosar penal

Conform legii, procurorii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Cercetările vizează fapta, nu o persoană, iar în cadrul anchetei au fost audiaţi minorii implicaţi şi martorii, au fost făcute percheziţii domiciliare şi au fost comandate expertize medico-legale.

„S-a dispus începerea urmăririi penale faţă de fapta de act sexual cu un minor. În cauză a fost audiată persoana vătămată, cu respectarea dreptului privind asistenţa juridică din oficiu şi în prezenţa unui reprezentant al DGASPC Galaţi. Au fost audiaţi martorii aflaţi în locuinţa unde victima a avut contact sexual. S-a pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la imobilul unde a avut loc acest raport sexual. S-a efectuat o cercetare la faţa locului, prin identificarea şi ridicarea mai multor probe, inclusiv probe biologice. În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-au produs leziunile”, a declarat procurorul Traian Laurenţiu Iancu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Procurorii spun că nu a fost viol

Până acum nu au rezultat probe care să ducă la suspiciunea de viol, susţin reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. „Până la acest moment, nu au rezultat probe care să conducă la suspiciunea rezonabilă că raportul sexual a fost realizat prin constrângere, prin punerea în imposibilitate de a se apăra, ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare. Totuşi, după primirea raportului de expertiză medico-legală, procurorii vor dispune efectuarea unor expertize psihiatrice pentru ambii minori, prin care să se demonstreze, fără echivoc, dacă persoanele aveau discernământ”, a spus Traian Laurenţiu Iancu.

Potrivit procurorului, băiatul de 14 ani care a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de aceeaşi vârstă nu poate fi pedepsit. Codul penal prevede că, dacă diferenţa de vârstă dintre persoanele minore care întreţin relaţii sexuale nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte.

Articolul precedentUn biciclist din Ivești și-a pierdut viața în urma unui accident
Articolul următorAccident rutier la intersecţia străzilor Domnească şi Radu Negru