Picturile lui Sabin Bălașa de la Galați, curățate și repuse în valoare. Ele pot fi admirate în holul Facultății de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos”. 

Cele două picturi murale aflate în holul Facultăţii de Inginerie au fost curăţate de praf şi protejate cu un cordon. Facultatea are în patrimoniu două picturi semnate de Sabin Bălaşa.

“Hora” (5,40 m x 3,20 m), terminată în 1990, ilustrează o horă de fete care trasează teritoriul României Mari.

„Războinicii” (7,40 m x 3,20m), este o frescă din 1975, care a fost găzduită de Muzeul Militar Central din Bucureşti, până la demolare, în 1988, apoi a fost mutată, chiar de către artist, la Galaţi.

Artistul plastic Denis Brînzei, de la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, este cel care a reîmprospătat picturile. Acum, în Spaţiul Cultural Deschis, unde sunt expuse, a fost amplasat şi un totem informativ. Acesta le prezintă vizitatorilor şi celor care studiază în clădire istoria lucrărilor, în română şi engleză.

“Încă de la înfiinţarea Spaţiului Cultural Deschis <<Nicolae Mantu>>, în mai 2011, mi-am dorit să fie puse în valoare cele două fresce ale lui Sabin Bălaşa. Anul acesta, cu ajutorul artistului plastic Denis Brînzei, lucrările au fost desprăfuite şi, susţinuţi de doi sponsori, am realizat cordoane de protecţie a lucrărilor şi un totem pe care se află informaţii utile despre picturi. Vizitatorii se pot bucura din nou de albastrul pur al lui Sabin Bălaşa, care mărturisea într-un interviu ca „e din Mioriţa şi din Eminescu, adică din matricea noastră spirituală”, a explicat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.
Din iniţiativa profesorului Fetecău, decanul de atunci al Facultăţii de Inginerie, din 2011, Spaţiul Cultural deschis “Nicolae Mantu” funcţionează la parterul Corpului D al Facultăţii de Inginerie, deschis cuu sprijinul  Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Galaţi şi al Fundaţiei culturale “Nicolae Mantu”. De-a lungul anilor, aici s-au desfăşurat numeroase expoziţii şi întâlniri ale artiştilor cu publicul gălăţean.

Articolul precedentApare o nouă monedă in România – când va fi lansată de BNR
Articolul următorAlegeri prezidențiale 2019. Atenție la fraudele electorale!