„Nu m-aş mai duce în Afganistan, mi-a fost prea dor de familie!”, spune fruntaşul Nicolae Petcu, unul dintre militarii răniţi ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei”.

Pentru fruntaşul Petcu şi colegii săi de batalion care, astăzi, au fost repatriaţi cu ceremonial din Afganistan, odihna s-ar putea să nu fie lungă. Cei mai vechi în meseria de ostaş spun că s-ar întoarce acolo fără să clipească, dacă ţara o cere. Asta cu toate că misiunea tocmai încheiată nu a fost fără necazuri, şase militari fiind răniţi. Din fericire, toţi s-au întors acasă. De data aceasta.

Condoleanţe familiei militarului decedat la Kabul

Bucuria zilei de ieri a fost umbrită de vestea pierderii colegului de arme decedat la Kabul, joi, într-un atac al insurgenţilor. Camarazii au ţinut un moment de reculegere în memoria sa.

Aflat la a treia misiune în Afganistan, unul dintre răniţi, caporalul Cristian Gabăr, nu a uitat să transmită condoleanţe familiei colegului decedat la Kabul. „Odată ce îmbrăcăm haina militară, trebuie să ne supunem anumitor legi şi obligaţii faţă de statul român. Ei ne plătesc, noi trebuie să ne facem datoria. Dacă mă recuperez şi primesc avizul, voi mai pleca, trebuie să îmi fac datoria faţă de cetăţeni şi faţă de ţară”, a precizat caporalul Gabăr.

Militar la datorie, indiferent de situaţie

Caporalul Ionel Cristea, care încă se recuperează, povesteşte cuma fost rănit.  „Eram în acelaşi echipaj cu caporalul Gabăr. Eram în patrulă şi am activat acel dispozitiv. Băieţii au activat ca la carte. Misiunea în sine este grea, oamenii de acolo sunt ok, nu ama avut probleme cu localnicii, talibanii sunt mai răi. M-aş mai întoarce în Afganistan cu mare plăcere dacă ţara are nevoie de mine. Militar la datorie, indiferent de situaţie”, spune caporalul Cristea.

Raportăm: misiune îndeplinită!

Comandantul Batalionului, lt. col Ilie Melinte, este mândru de oamenii săi şi mulţumit că s-au întors cu toţii acasă. „Astăzi am celebrat repatrierea noastră din teatrul de operaţii din Afganistan. Suntem cu toţii în formaţie, am raportat cu cinste şi mândrie misiune îndeplinită. Militarii au acţionat ca o echipă unită, chiar ca o familie. După o bună pregătire din ţară, am depus toate eforturile, toate cunoştinţele şi, împreună cu partenerii noştri de coaliţie, ne-am dus la bun sfârşit misiunea şi am revenit acasă. Partea cea mai grea a misiunii a fost menţinerea securităţii în aria noastră de responsabilitate. A trebuit să patrulăm zilnic. A fost cea mai grea pentru că în timpul acestor misiuni s-au întâmplat principalele incidente şi evenimente, care s-au soldat şi cu răniţi. Atacurile au avut un trend crescător în această jumătate a anului, probabil datorită incertitudinii situaţiei politice din Afganistan”, a declarat colonelul Melinte.

foto: Bogdan Codrescu

 

Articolul precedentPieton gălăţean lovit pe trecere pe Bulevardul Marii Uniri
Articolul următorTurneul SoNoRo Conac „À la française” ajunge curând la Tecuci