Galaţiul ar putea avea în curând primele tramvaie noi, după zeci de ani de achiziţii second-hand. Compania Astra Vagoane Călători SA din Arad este singura care a depus o ofertă în cadrul licitaţiei lansate de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţia a minimum opt şi maximum 18 tramvaie noi.

Valoarea estimată a contractului-cadru, care se întinde pe 24 de luni, este de 119,7 milioane de lei cu TVA – peste 26 de milioane de euro. Achiziţia are ca surse de finanţare fondurile europene nerambursabile – 85 la sută, bugetul naţional – 13 la sută şi bugetul local – 2 la sută.

În acest moment, flota activă a Transurb numără 37 de tramvaie, dintr-un total de 53. Prin oraş circulă, în perioada de vârf, cel mult 17 tramvaie. Cel mai „nou” tramvai datează din 1986, toate fiind achiziţionate la mâna a doua. Vagoanele actuale nu dispun de instalaţii de climatizare, nu au podea joasă şi nici acces pentru persoanele cu dizabilităţi, în schimb au un consum ridicat de energie.

Tramvaiele ce vor fi achiziționate vor fi dotate cu facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități, aer condiționat, sistem de numărare a călătorilor, sistem e-ticketing şi sistem pentru informarea cetățenilor. Noile tramvaie trebuie să aibă o lungime de 17,5-20 metri, o durată de serviciu de 30 de ani și o capacitate de minim 100 călători, din care 30 de locuri pe scaune.

Articolul precedentHandbalistele de la CSU Danubius Galaţi şi-au reluat antrenamentele
Articolul următorSediul noului Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi şi-a găsit constructor