Comisia Europeană a aprobat vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi către grupul britanic Liberty House, controlat de miliardarul indian Sanjeev Gupta.
Comisia a luat, miercuri, 17 aprilie, două decizii referitoare la vânzarea fabricilor ArcelorMittal către compania britanică. În primul rând, a decis că Liberty House Group este un cumpărător adecvat pentru activele ArcelorMittal. În al doilea rând, a stabilit că nu există îngrijorări în materie de concurenţă, deoarece sunt doar suprapuneri limitate între activităţile Liberty House Group şi oţelăriile achiziţionate de la ArcelorMittal.
Etapele unei vânzări care a durat aproape un an
În luna mai 2018, Comisia a aprobat achiziţionarea oţelăriei italiene Ilva de către ArcelorMittal, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii. În special, ArcelorMittal urma să vândă mai multe active, pentru a răspunde îngrijorărilor cu privire la concurenţa de pe piaţa europeană. Pachetul scos la vânzare de ArcelorMittal cuprinde unităţile din Galaţi (România), Piombino (Italia), Skopje (Macedonia de Nord), Ostrava (Cehia), Dudelange (Luxemburg) şi Liege (Belgia).
În octombrie 2018, ArcelorMittal a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea activelor menționate către Liberty House. Grupul Liberty, înregistrat în Singapore şi cu sediul central în Marea Britanie, este controlat de milardarul indian Sanjeev Gupta. Omul de afaceri indian are 47 de ani şi a fost considerat de revista „Forbes” cel mai îndrăzneţ investitor din lume.
Pentru a răspunde cerinţelor oficialilor de la Bruxelles, ArcelorMittal a făcut îmbunătățiri „semnificative” ofertei iniţiale, astfel că Executivul comunitar a decis că vânzarea respectă angajamentele asumate. Spre exemplu, finanțarea achiziției a fost modificată substanțial. Astfel, Liberty House Group va oferi o sumă mai mare de capitaluri proprii, nivelul datoriei scăzând ca pondere în prețul achiziției. Totodată, ArcelorMittal nu va mai acorda Liberty House finanțare pentru cumpărarea activelor printr-un credit comercial. Tranzacţia, al cărei cuantum nu a fost făcut public, este estimată de analiştii financiari la 1,3 miliarde de dolari. Transferul total al activelor s-ar putea finaliza până la sfârşitul lunii iunie.
Ce intenţii are cumpărătorul la Galaţi
Liberty House a anunţat că vizează creșterea producției anuale de oțel a combinatului de la Galați de la 2 la 3 milioane de tone și că va investi 300 de milioane de euro pentru a reporni un furnal. Grupul a mai anunțat că va investi în proiecte locale din educație, sport și arte, dar a atenționat că este necesară îmbunătățirea infrastructurii de transport portuare și feroviare. Prin preluarea unităţilor ArcelorMittal, Liberty House îşi va dubla capacităţile de producţie la nivel global, până la aproximativ 15 milioane de tone de oţel/an. În acelaşi timp, grupul controlat de Sanjeev Gupta va deveni cel de-al treilea mare competitor pe piaţa europeană a oţelului.
ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane de dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane de dolari. În ultimii ani, combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 aparţin unor firme contractoare.