UPDATE/Un gândac se plimba pe mâncarea unui restaurant din mall-ul gălăţean. Protecţia Consumatorilor a găsit gândaci şi în alte spaţii

UPDATE/ În urma autosesizării Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galați, referitoare la prezența unui gândac viu printre mâncărurile de la un fast food din Mall Galați, comisarii CJPC Galați au efectuat control la toți cei 12 operatori de alimentație publică din incinta Mall Galați. 

În urma controlului, potrivit unui document remis de CJPC, s-au constatat mai multe aspecte de natură să le taie clienţilor pofta de mâncare.

Comisarii CJPC au găsit gândaci vii şi morţi

În trei locații s-a constatat prezența gândacilor vii și morți în spațiile de preparare a  mâncărurilor. Unui operator economic i-a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică. Celorlalți doi li s-au întocmit invitații de a se prezența la sediul CJPC Galați. Li se va încheia proces verbal de constatare a contraventiei cu aceeași măsură. Sediile acestor operatori economici sunt în afara județului Galați, a precizat CJPC, iar personalul prezent nu avea împuternicire de la reprezentantul legal.

67 de kilograme de alimente fără acte, oprite de la utilizare

În altă ordine de idei, s-au găsit depozitate, în vederea utilizării la prepararea mâncărurilor, 67 kg de alimente (legume, fructe, sosuri, diverse sortimente de carne și preparate din carne, brânzeturi). Acestea nu erau însoțite de etichete din care să reiasă termenul de valabilitate, ingredientele, denumire produs etc. Mărfurile alimentare au fost oprite definitiv de la utilizare.

Abateri la 11 dintre cei 12 agenţi economici verificaţi

În fine, în cazul a două unități de alimentație publică, au precizat comisarii CJPC, se va aplica legea prevenției. Acestea trebuie să informeze consumatorii privind lista cu alergenii utilizați şi ingredientele obținute din produse decongelate.

S-au găsit abateri la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, urmând să se încheie documentele de constatare a contraventiei prin care se vor aplica două  avertismente și nouă amenzi, în valoare totală de 37.000 lei.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

O gălăţeancă a filmat un gândac care se plimba pe mâncarea unui restaurant cu specific românesc din mall.  Apoi, ea a postat imaginile pe pagina sa de Facebook, arătându-şi indignarea faţă de cele constatate. 

Imediat ce imaginile au apărut în mediul on-line, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a autosesizat şi a dispus un control la respectivul restaurant. Inspectorii sanitari au mers acolo imediat ce s-a deschis spaţiul pentru public. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi,  „Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat cu privire la filmuleţul apărut în spaţiul virtual. În concluzie, o echipă a DSP Galaţi face un control pe linie de dezinsecţie şi dezinfecţie în zona de food în mall. În funcţie de cele constatate vom lua atitudine”.

Inspectorii sanitari au găsit gândaci
Chiar în timpul controlului, inspectorii sanitari au găsit gândaci în restaurantul cu pricina. Activitatea firmei a fost suspendată. Proprietarul s-a ales cu o amendă, care este, conform unor surse, de 3.000 de lei.  „În urma controlului efectuat de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în zona în care au fost semnalaţi gândaci, s-a constatat prezenţa gândacilor. Astfel, a fost aplicată o amendă şi s-a dispus suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, a adăugat Liliana Iordăchescu.

Proprietarul crede că gândacii au fost plantaţi cu rea-intenție

Proprietarul restaurantului a confirmat, contactat telefonic, faptul că a primit amendă şi că i-a fost suspendată activitatea. El crede că la mijloc a fost doar o rea-intenţie. „Îmi cer scuze clienţilor noştri, dar este o situaţie regretabilă. Am luat toate măsurile cu autorităţile sanitare ca astfel  de situaţii să nu se mai repete pe viitor. În prezent facem o nouă curăţenie şi o dezinsecţie în restaurant, astfel ca vizitatorii noştri să poată reveni cu încredere. Da, am fost amendaţi, dar nu are importanţă valoarea amenzii. Da, a fost închis şi magazinul. Se face dezinsecţie şi deratizare în mod permanent, cel puţin o dată pe lună se face în tot mall-ul. Părerea mea personală este că a fost o intenţie rea. Acum, este o simplă părere. Da, cred că au fost puşi, dar nu am cum să demonstrez aşa ceva”, ne-a declarat Gigi Bălan, proprietarul restaurantului incriminat.
Potrivit purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, ultima dezinsecţie şi deratizare la mall a fost făcută chiar pe 20 iulie, iar asemenea acţiuni sunt frecvente. Controale au fost demarate şi de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, dar şi de cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.

Articolul precedentAproape 20.000 de țigări oprite la frontiera gălăţeană
Articolul următorO femeie şi-a pierdut viaţa, într-un accident produs pe DJ 221