Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat şi în judeţul Galaţi. De circa o lună de zile, foarte multe judeţe din toată ţara au fost afectate. S-au înregistrat, potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, peste 400 de focare până în acest moment. Astăzi a înregistrat şi judeţul Galaţi primul asemenea focar.

Virusul a fost depistat la mai mulți porci, lângă comuna Suceveni, ulterior fiind confirmat prin analize.

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de șase kilometri de comuna Suceveni, județul Galați”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor Galați (DSVSA).
Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi. Aceeaşi soartă au avut-o, din păcate,  și cei care au fost în contact cu aceștia. În total, a fost vorba despre 20 de animale, cadavrele fiind ecarisarea. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate.

„DSVSA Galați a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, impunerea restricțiilor de mișcare și dezinfecţia exploatației afectate”, se mai arată în comunicat.
Conform sursei citate, focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, dar impactul bolii este de natură economică şi, evident, socială, crescătorii de animale înregistrând pierderi.

 

Articolul precedentMii de gălăţeni, fără curent electric timp de opt ore, după o avarie a Electrica
Articolul următorAccident cu două victime pe DN25, după ce şoferul a adormit la volan