O grupare de spărgători din Galaţi a jefuit 31 de sedii de firmă în Franţa

O grupare de spărgători din Galaţi a fost reţinută miercuri, 5 decembrie, după ce a jefuit 31 de sedii de firmă în Franţa, în perioada 2013-2017.

În baza unei comisii rogatorii internaţionale, anchetatori români şi francezi au efectuat şapte percheziţii domiciliare şi au pus în executare şase mandate de aducere. Descinderile au avut loc pe raza localităților Târgu Bujor, Umbrărești, Moscu, Pechea, Berești și Galaţi.

Mod ingenios de operare

Acţiunea a vizat activitatea unei grupări de criminalitate itinerantă, formată din cetăţeni români din judeţul Galaţi. Gruparea a comis numeroase furturi din societăţi comerciale pe teritoriul Franţei, prejudiciul total fiind de aproximativ 400.000 de euro. Românii rupeau sau tăiau, în timpul nopţii, acoperişurile clădirilor în care erau amplasate firmele vizate şi sustrăgeau sumele de bani păstrate peste noapte în casele de marcat. În acest fel, gălăţenii au comis 31 de furturi, prejudiciul fiind estimat fără a lua în calcul distrugerile cauzate clădirilor.

Din componenţa grupului infracţional s-a stabilit că fac parte doi fraţi din orașul Târgu Bujor, lideri de grup, şi alţi doi bărbaţi, din comuna Vlădești, respectiv, oraşul Bereşti. Persoanele identificate au fost audiate, iar pe numele lor au fost emise mandate de arestare internaţională. În momentul de faţă, cei patru se află în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Galaţi, în aşteptarea unei decizii definitive de extrădare.

Un apartament şi trei maşini, sub sechestru

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri, respectiv telefoane mobile, unităţi PC, laptopuri, aparatură IT şi staţii de comunicare. De asemenea, s-a pus sechestru pe trei autoturisme şi un apartament, despre care există date că au fost achiziţionate cu banii proveniţi din furturi.

La percheziţii, desfăşurate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au participat, alături de români, și poliţişti din cadrul Secției de Cercetări din Limoges (Franța).

Anul trecut, a fost destructurată o altă reţea de şase infractori gălăţeni, care a comis mai multe spargeri pe teritoriul Franţei, în zona Besancon. Membrii acestei grupări au sustras, din zeci de spaţii comerciale în care au intrat prin efracţie, în perioada aprilie 2015 – decembrie 2016, bunuri de peste un milion de euro.

Articolul precedentMonumentul eroilor din Cudalbi, transformat în brad de Crăciun
Articolul următorUn garaj transformat în service auto, distrus într-un incendiu