Gripa a mai ucis un gălățean şi a băgat în spital alte două persoane, una fiind o tânără însărcinată în cinci săptămâni, nevaccinată.

O femeie de 51 de ani a fost diagnosticată cu virusul AH1 şi a decedat în Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. Alte două persoane, o femeie de 26 de ani şi un bărbat de 60 de ani, au fost diagnosticate cu virusul gripal AH3.

După ce la sfârşitul anului trecut un gălăţean în vârstă de 53 de ani a decedat la Iaşi, femeia este a doua persoană din judeţul Galaţi care moare din cauza gripei.

Recent revenită acasă din Anglia, aceasta nu era, conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, vaccinată antigripal. 

„Era o pacientă în vârstă de 51 de ani, din câte am înţeles cu afecţiuni asociate, a venit prin transfer de la Spitalul TBC, ulterior s-a confirmat prezenţa virusului AH1. Era într-o stare gravă în momentul transferului. Pacienta avea obezitate gradul III, hipertensiune arterială, diabet, suficient ca să poată decompensa celelalte sisteme”, a explicat medicul Ionuţ Băneşanu.

Alte două persoane, confirmate ca având gripă

Din nefericire, confirmarea visurului gripal la această victimă nu este singura primită la DSP Galaţi. „A fost confirmat şi virusul AH3 la o persoană de sex feminin, în vârstă de 26 de ani, însărcinată, din mediul rural, nevaccinată antigripal”, a explicat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.
Viitoarea mamă, însărcinată în cinci săptămâni, a fost deja externată din Spitalul de Boli Infecţioase şi se află, sub tratament, la domiciliu.
O a doua persoană la care s-a confirmat prezenţa virusului gripal este un bărbat de 60 de ani. Potrivit medicilor, acesta este acum internat la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce a fost transferat de la Spitalul Judeţean.

„Avem două cazuri confirmate cu gripă AH3, confirmate prin centrele regionale de sănătate publică. Unul dintre cazuri, un bărbat, a fost diagnosticat în Spitalul Judeţean şi trimis la noi pentru recuperare, iar celălalt, o femeie de 26 de ani, prezentată în ambulatoriu, a plecat la domiciliu”, ne-a declarat medicul Mihaela Debita, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

În acest sezon rece, în judeţul Galaţi s-au înregistrat oficial cinci cazuri de gripă, doi dintre pacienţi pierzându-şi viaţa. Nu se ştie însă câţi au rămas nediagnosticaţi, tratându-se la domiciliu, mai ales în perioada sărbătorilor.

Medicii recomandă „vaccinarea antigripală şi triajul epidemiologic în toate instituţiile”. „Facem recomandarea ca toate persoanele bolnave să fie izolate la domiciliu sau la spital, evitarea aglomeraţiilor, evitarea manifestărilor unde este o adunare mare de persoane, purtarea măştilor pentru a nu împrăştia virusul”, a concluzionat medicul Mihaela Debita.

 

Articolul precedentMii de gălăţeni, instituţii şi firme din Centrul Galaţiului rămân fără apă
Articolul următorCertificat fals de transportator internaţional de mărfuri, cumpărat cu 60 de euro