Galaţiul face documentaţii pentru construirea unui aeroport internaţional

Cele două proiecte comandate de Consiliul Judeţean au ca termen de predare data de 10 noiembrie

Galaţiul face documentaţii pentru construirea unui aeroport internaţional, primele studii fiind deja comandate, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Un studiu de oportunitate în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi şi un studiu privind evaluarea eficienţei traficului aerian sunt documentele pe care firma bucureşteană Teche Construct Solutions SRL le va realiza pentru Consiliul Judeţean Galaţi.

Rămas în afara oricărui proiect major de infrastructură, Galaţiul a tot încercat, de-a lungul ultimilor aproape 30 de ani, să se conecteze cu restul ţării. Au existat promisiuni de pod, de drum expres, de tunel pe sub Dunăre, însă nu s-a făcut nimic.

Şi proiecte de resuscitare a aviaţiei au mai existat. În martie 2015, primarul de la acea vreme, Marius Stan, declara că există un studiu de prefezabilitate pentru un aeroport cargo, realizat de o firmă italiană. În noiembrie 2016, deputatul Viorel Ştefan a susţinut că a avut ideea de realizare a unui aeroport la Galaţi, dar Marius Stan a preferat să se ocupe de proiectul tunelului.

Cele două proiecte pe care le-a comandat acum Consiliul Judeţean trebuie livrate în 60 de zile, având ca termen data de 10 noiembrie. Valoarea contractelor este de 178.500 de lei cu TVA, respectiv peste 38.000 de euro.

Galaţiul s-a aflat multă vreme pe harta aviaţiei româneşti, prin aerodromul militar şi aeroportul civil pe care le-a avut. În 1926, de la Galaţi s-a realizat primul zbor civil intern din istoria României. Aeroportul din Galați a fost desființat în 1958, la cererea Uniunii Sovietice, pentru că era la numai 10 km de graniță.

Articolul precedentAu provocat accidente cu victime şi au fugit de la locul faptei
Articolul următorGălățeanca Gabriela Talabă a câştigat turneul de tenis de la Charleston (SUA)