Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an „Fii schimbarea pe care ţi-ai dori să o vezi în lume!”.

„Această zi este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei şi a canalizării. Şi pentru că lipsa  apei ne afectează pe toţi, avem nevoie ca împreună să luăm măsuri. În ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente fenomenele extreme: inundaţii devastatoare, perioade de secetă prelungite sau incendii. În toate este vorba despre apă! Depinde de noi, de cum înţelegem să ne păstrăm această resursă curată, dar şi despre cum ştim să o administrăm cât mai responsabil.
Apa este o resursă epuizabilă. Fie sunt inundaţii, fie incendii sau secetă, toate acestea lasă urme greu de şters. Sunt distruse ecosisteme, este distrusă biodiversitatea, natura suferă şi îi ia foarte mult timp până se reface.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi organizeză activităţi de conştientizare a importanţei apei, pe tot parcursul lunii martie în şcoli, licee şi universităţi. Totodată, pe tot parcursul lunii, angajaţii împreună cu voluntari demarează acţiuni de igienizare a cursurilor de apă: râul Bahlui, Nicolina, Jijia (jud. Iaşi), Dunăre – dig Badălan, râu Bârlad (jud. Galaţi), râu Velna, Valea Seacă, Delea (jud. Vaslui), râul Prut, Jijia (jud. Botoşani).

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad are în desfăşurare un proiectul finanţat din fonduri europene, „Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi” în valoare de 139.383.123,10 lei fără TVA ce va fi realizat prin măsuri de infrastructură verde şi nestructurale, iar în acest an se va finaliza si fazarea proiectului „Lucrări de reducere a riscului la inundaţii în spaţiul hidrografic Prut-Bârlad”.

Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va reabilita 10 acumulări din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad, având ca obiective: mărirea gradului de siguranţă în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundaţii în vederea protejării populaţiei, infrastructurii şi obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc şi protecţia mediului şi biodiversităţii prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migraţia peştilor, şi prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic. Să păstrăm apele curate!”, transmite Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Imagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentA jefuit o vânzătoare la un magazin din Barcea și a fost prinsă. Banii furați i-a cheltuit
Articolul următorDoi jandarmi gălățeni au fost la locul potrivit, la momentul potrivit