Politia rutiera

Zeci de şoferi, prinşi la volan băuţi săptămâna trecută, mulţi dintre ei făcându-şi simţită prezenţa în trafic în zilele de weekend.

Amenzile şi dosarele penale nu-i descurajează pe şoferii predispuşi să se urce la volan sub influenţa alcoolului. În loc să scadă numărul celor prinşi la volan în stare de ebrietate, acesta creşte continuu.

Şoferii abţiguiţi îşi riscă nu doar siguranţa lor, ci şi pe a altora. Oficial, numai săptămâna trecută, pe drumurile din Galaţi au fost contabilizaţi peste 30 de şoferi băuţi, aflaţi la volan.

Dintr-un simplu calcul al probabilităţilor, reiese că numărul real al acestora e mai mare. Unii au norocul să nu fie depistaţi la controalele de rutină ori să nu provoace accidente.

27 de şoferi într-o singură săptămână

Conform situaţiei Poliţiei Rutiere Galaţi, în ultimele şapte zile, 27 şoferi au fost depistaţi în stare de ebrietate la volan.

19 dintre ei au scăpat doar cu amendă şi permis suspendat. În aceste cazuri, valoarea alcoolemiei nu era atât de mare încât să devină penală. În alte opt cazuri, când şoferii depăşiseră măsura, au fost deschise dosare penale.

Poliţiştii de la secţii sau posturile din judeţ au şi ei statistici îngrijorătoare de şoferi prieteni cu paharul. Şase astfel de cazuri au fost înregistrate numai în weekend, în localităţi precum Matca, Tecuci, Independenţa sau Nicopole. Protagoniştii au fost şoferi între 23 şi 54 de ani, semn că nici vârsta nu aduce înţelepciune. Valorile alcoolemiilor de etiloteste s-au situat între 0,50 şi 0,99 la mie în aerul expirat. În două situaţii, şoferii nici nu aveau dreptul de a conduce. Unul dintre ei avea permisul anulat, iar un altul, suspendat pentru 90 de zile.

Sancţiuni de peste 400.000 de lei

Poliţia Rutieră din Galaţi a plicat un număr record de 281 de sancţiuni, cele mai multe pietonilor care au traversat neregulamentar. 215 şoferi au fost amendaţi pentru că nu purtau centurile de siguranţă. Alţi 196 au fost arşi la buzunare pentru viteză excesivă. Poliţiştii i-au urmărit şi pe şoferii care vorbeau la telefon sau trimiteau mesaje în timp ce conduceau, 29 fiind sancţionaţi. Alţi 25 de şoferi au încasat amenzi pentru neacordare de prioritate, în timp ce 114 au fost taxaţi pentru că nu aveau actele la ei. Valoarea totală a amenzilor a depăşit suma de 400.000 de lei. Poliţiştii au reţinut 103 permise şi 43 de certificate de înmatriculare.

Articolul precedentTânăr gălăţean, prins circulând cu 177 km/h pe drumurile publice!
Articolul următor33 de centrale termice pentru un liceu sau cum se toacă banii publici în România