Zeci de gălăţeni au fost prinşi muncind fără forme legale în primul semestru, în ciuda amenzilor numeroase şi consistente pe care inspectorii de muncă le dau de fiecare dată.

Spre exemplu, doar în primele şase luni ale anului, 55 de angajatori din judeţul Galaţi au fost depistaţi în timp ce foloseau forţă de muncă la negru, iar 88 de muncitori fără acte au căzut în plasa inspectorilor. Fenomenul pare să fie însă mult mai serios, fiind „ascuns” de înţelegerile făcute între patroni şi persoanele dispuse să lucreze în afara legii.

În primul semestru din 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a dat amenzi contravenţionale cu o valoare totală de aproape 1.600.000 de lei, se arată într-un raport al instituţiei.

Anul trecut, ITM Galaţi a descoperit 130 de persoane care lucrau la negru, iar în 2016 nu mai puţin de 652 de persoane au fost prinse lucrând fără forme legale de angajare.

În ultimii ani, inspectorii de muncă din Galaţi au reuşit să dea pe mâna procurorilor, pentru cercetări penale, două societăţi comerciale depistate cu angajaţi la negru. Una dintre acestea este o firmă cu acţionari chinezi, care vinde mărfuri provenind din această ţară, dar care foloseşte de ani buni angajaţi fără forme legale. Cea de-a doua firmă gălăţeană cu dosar penal este o mică societate de construcţii cu sediul în oraşul Galaţi, care a fost depistată cu 11 angajaţi la negru, în condiţiile în care nu raportează oficial decât maximum 5 angajaţi.

Articolul precedentA început a doua sesiune de admitere la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi
Articolul următorConsiliul Judeţean Galaţi a trimis bani primăriilor pentru combaterea pestei porcine africane