Zeci de gălăţeni au comemorat victimele incendiului din Colectiv. Oamenii s-au strâns aseară pe esplanada din faţa Prefecturii, lângă monumentul dedicat eroilor Revoluţiei.

Aflând despre eveniment de pe Facebook sau de la cunoscuţi, gălăţenii au marcat împreună împlinirea a patru ani de la tragedia petrecută în clubul Colectiv. Au fost acolo și membri ai famiilor victimelor sau prieteni ai acestora.

Un grup de preoți, în frunte cu Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a ținut o slujbă de pomenire a celor dispăruţi. S-au aprins lumânări şi s-au depus coroane, alături de imagini ale victimelor incendiului.

64 de vieți s-au stins în cea mai mare tragedie din România de după Revoluție. Pe 30 octombrie 2015, peste 300 de oameni veniseră la clubul Colectiv din Capitală, să participe la lansarea noului album al trupei ”Goodbye to Gravity”. O ieşire cu prietenii pentru a asculta muzică în club s-a transformat într-o tragedie cutremurătoare. La patru ani de la Colectiv, oamenii așteaptă încă răspunsuri. Anchetele continuă, dar mult prea puține lucruri s-au schimbat cu adevărat.

După patru ani, un film dezvăluie detalii îngrozitoare

După tragedie, oficialităţile au încercat să salveze aparențele cu orice preț. Din păcate, asta a însemnat că preţul real a fost cel plătit în vieți omenești. Vieţi care, dacă s-ar fi recunoscut adevărul, ar fi putut fi salvate.

Filmul făcut public recent arată imagini îngrozitoare. Oameni arși întinși pe asfalt, strigând după ajutor, cu echipe de intervenție dezorientate și prost dotate, răniţi căraţi cu tărgi improvizate.

Ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, a declarat în presă că răniții primesc toate îngrijirile de care au nevoie și că România este pregătită să aibă grijă de marii arși. de fapt, răniții cu arsuri grave erau tratați în aceleași saloane insalubre comune tutuor spitalelor din România. Autoritățile au recunoscut că sunt total depășite de situație abia după un timp foarte lung. Abia atunci s-a cerut sprijin internaţional.

Unii dintre răniții transferaţi la spitale moderne din vestul Europei au putut fi salvaţi. Pe mulți însă, nu arsurile sau gazele toxice inhalate în timpul incendiului i-au omorât, ci bacteriile luate în spitalele românești.

 

Articolul precedentUn parchetar din Galați, terorist internațional în India
Articolul următorRealitatea continuă. De la Realitatea TV la Realitatea Plus